Počas najbližšieho víkendu sa na Slovensku opäť uskutoční niekoľko hudobných podujatí, z ktorých najdlhšou tradíciou sa môžu pochváliť organizátori festivalu Červeník. V rovnomennej obci sa letné podujatie bude konať 6. až 7. augusta, pričom to bude už 45. ročník. Cez víkend pokračujú aj festivalové série Music Summer a Sound of Summer. Na bardejovskom Kulturama Jazz si prídu na svoje fanúšikovia jazzu, rockeri si to namieria na festivaly Rock Beskyd a MotoRockFest.

Zahraničnými hviezdami jubilejného ročníka festivalu Červeník budú The Glitter Band a Boney M s Marciou Barrett. Pôvodne mal zaspievať aj český spevák Karel Gott, no ten vystúpenie na poslednú chvíľu zrušil. Hlavné festivalové dianie sa sústredí na futbalovom štadióne. Nebudú na ňom chýbať domáce stálice ako Horkýže Slíže, Desmod, Gladiator, Polemic, Arzén či Konflikt.

Predstavia sa tiež bratia Muchovci z Terchovej a maďarská rocková skupina Rómeó Vérzik. Na námestí v obci Červeník doplní festivalovú atmosféru ďalšie pódium, na ktorom sa od piatka ukážu prevažne folklórne súbory. Folklórna časť vyvrcholí v nedeľu 8. augusta slávnostným galaprogramom, v rámci ktorého sa okrem iných predstaví aj svetoznámy folklórny súbor Lúčnica.

Cez víkend je na programe aj tretí zo štyroch festivalov série Orange JOJ Music Summer, tentoraz v rekreačnej oblasti Duchonka pri Topoľčanoch. Podobne ako na Domaši a Ružinej prinesie 6. až 7. augusta vystúpenia Richarda Müllera, Petra Nagya, skupín Desmod, IMT Smile, Horkýže Slíže, Polemic, Hudba z Marsu, Chinaski či speváčky Zuzany Smatanovej. Permanentka na festival stojí v predpredaji 18,90 eur.

Festivalová séria Sound of Summer bude 7. augusta pokračovať posledným, štvrtým podujatím a to na Zemplínskej šírave, kde sa predstavia David Koller, Rytmus, Chiki liki tu-a, Marián Čekovský alebo Heľenine oči. Lístok na tento jednodňový festival stojí 7,90 eur.

Na východe Slovenska sa cez víkend uskutoční aj 2. ročník podujatia Kulturama Jazz, ktoré je zamerané na jazzovú tvorbu. V Bardejove sa 6. a 7. augusta predvedú Ľuboš Brtáň Quartet, Gregorz Karnas Quartet, Face of the Bass, Dwootho, RGG Trio a Caroline Hitland a Stanislav Počaji Band.

Fanúšikovia rockovej hudby si v piatok 6. augusta prídu na svoje na 14. ročníku podujatia Rock Beskyd v Turzovke. Na miestnom prírodnom amfiteátri zahrajú The Renegades, For Nothing, Mandragora, Mad Frequency, Arzén, Tublatanka a ZZ Top Revival.

Podobne rockové zameranie má MotoRockFest, ktorý sa 6. až 8. augusta bude konať v Alpinke pri Košiciach. Headlinerom podujatia bude britská skupina Skindred, ktorá v roku 2008 patrila k najväčším hviezdam festivalu Hodokvas v Piešťanoch. Okrem nej na akcii zahrajú aj Watch My Dying, Cadaveres, Malignant Tumour, Anger Management, Maria Chuana, Zyon, Guerillas, Antares, Siempre, Feelme, Mandragora, Clear či Massriot.

--
Zdroj: SITA
Foto: archív