V posledných rokoch sa nestáva často, aby v amerických rebríčkoch v záplave popových, R&B a hip-hopových či country hviezd bodovali tvrdšie rockové kapely, o metalových ani nehovoriac. Skupine Avenged Sevenfold sa to však podarilo - v aktuálnom týždni dobyla po prvý raz počas svojho 11-ročného pôsobenia na scéne americký albumový rebríček Billboard 200. Podarilo sa jej to s nahrávkou Nightmare, z ktorej od 26. júla do 1. augusta predali v USA 163-tisíc kópií.

Pre skupinu je to posledná nahrávka, pod ktorou je autorsky podpísaný bubeník James "The Rev" Sullivan. Ten zomrel 28. decembra 2009 po neúmyselnom predávkovaní sa, keď užil kombináciu silných liekov proti bolesti zo skupiny opiátov, liek na spanie a alkohol.

Avenged Sevenfold po jeho smrti angažovali na post bubeníka jeden z jeho vzorov - Mikea Portnoya z kapely Dream Theater, ktorý namiesto Jamesa dokončil "bubenícke práce" na albume. "Aj za normálnych podmienok by som bol šťastný, že im môžem pomôcť, pretože si myslím, že Avenged Sevenfold sú skvelá kapela. Ale za týchto neuveriteľne smutných a tragických okolností musím povedať, že som naozaj poctený, že ma požiadali hrať s nimi a vôbec som nemusel dvakrát rozmýšľať, kým som povedal áno," uviedol Portnay.

"Títo chlapíci sú skutočná rodina a bola to úžasná emocionálna skúsenosť byť tu s nimi po prvýkrát bez ich strateného brata. Napriek tomu ma privítali do svojho kruhu s otvorenou náručou a sú naozaj odhodlaní dokončiť album, do ktorého sa pustili. Svoju účasť na tomto albume vnímam s najväčším rešpektom k Jimmyho pamiatke a v najväčšej možnej miere nasledujem bubenícke party, ktoré napísal pre tieto skladby a tento album, ktorý chcel spraviť," povedal známy bubeník počas nahrávania s kapelou Avenged Sevenfold.

V jednom z rozhovorov pred vydaním albumu členovia kapely uviedli, že aj keď od začiatku plánovali spraviť temnú a tvrdšiu nahrávku, ich koncept po smrti spoluhráča nabral úplne nový rozmer. To sa odrazilo najmä v textoch, z ktorých mnohé sú spomienkou na jeho život a smrť. "Náš nový album, Nightmare, je venovaný pamiatke nášho brata a aj ked to nie je úplne koncepčný album, centrálnou témou je práve The Rev. Najtajomnejšou na albume je pieseň Fiction (prezývka, ktorú si sám dal), ktorej pôvodný názov bol Death. A bola to posledná skladba, ktorú The Rev pre album napísal. Keď nám ju priniesol, povedal: 'Toto je ona, posledná skladba pre tento album'. A potom, o tri dni neskôr, zomrel," povedali členovia kapely v máji pre Hard Drive radio.

Pilotným singlom albumu je rovnomenná skladba, ktorá je zároveň prvou z jedenástich trackov na albume. Vznikol k nej aj prvý videoklip z novej nahrávky. Video v réžii Waynea Ishama (Mötley Crüe, Bon Jovi, Metallica...) je taktiež plné odkazov a spomienok na zosnulého bubeníka, Mike Portnay sa rozhodol v ňom neúčinkovať.


Avenged Sevenfold - Nightmare


Americká metalová formácia v rebríčku porazila Eminema a jeho album Recovery (2010). Detroitský raper s ním po piatich týždňoch na vrchole klesá na druhú priečku. Do Top 10 sa popri Avenged Sevenfold nedostali žiadne nové nahrávky a poradie sa tak iba premiešalo. Z dvojky na trojku klesol hip-hopový hudobník Rick Ross s čerstvým počinom Teflon Don (2010). Zo šestky na štvorku postúpil kanadský spevák Justin Bieber s albumom My World 2.0 (2010). Prvú päťku uzatvára raper Drake s debutovou štúdiovkou Thank Me Later (2010).

Top 10 albumového rebríčka Billboard 200 (26. júla 2010 - 1. augusta 2010):

1. Avenged Sevenfold - Nightmare (163 000 predaných kópií)
2. Eminem - Recovery (159 000)
3. Rick Ross - Teflon Don (63 000)
4. Justin Bieber - My World 2.0 (38 000)
5. Drake - Thank Me Later (34 000)
6. Kidz Bop Kids - Kidz Bop 18 (29 000)
7. Lady Antebellum - Need You Now (27 000)
8. Sheryl Crow - 100 Miles From Memphis (24 000)
9. Lady Gaga - The Fame / The Fame Monster (24 000)
10. Various Artists - Now That's What I Call Music! 34 (22 000)

Informácia pochádza z webovej stránky www.billboard.com.

--
Zdroj: SITA, pm
Foto: Avengedsevenfold.com, Myspace.com/avengedsevenfold

Súvisiaci interpreti: Avenged Sevenfold