Česká skupina Dva, ktorá svoju tvorbu sama definuje ako "folklór neexistujúcich národov", vydá 25. septembra nový štúdiový album s názvom Hu. Od 3. septembra ho predstaví na koncertnom turné. Ukáže sa doma v Českej republike, v Nemecku, Rakúsku a tiež na Slovensku, kde skupina v priebehu šiestich dní vystúpi v šiestich mestách. V pondelok 15. novembra odštartujú slovenskú šnúru koncertom v Nitre, následne sa predstavia v Bratislave, Košiciach, Prešove, Trenčíne a napokon v Banskej Bystrici.

Vo výročnej ankete nám začiatkom roka čo-to o novom albume prezradila speváčka, inštrumentalistka a polovica dua Dva, Bára Kratochvílová: "Chystáme na podzim vydat další ofiko album u Indies, které bude extrémně veselé, teda jestli to půjde jak chceme. Jeho podtitul bude Pop z neexistujících rádií (po Fonóku, kde byl folklór neexistujících národů)."

Akusticko-elektronické duo Dva vzniklo na jar roku 2006 v Třebechoviciach pod Orebem. Formácia na scéne debutovala v roku 2008 štúdiovkou Fonók. V priebehu nasledujúcich dvoch rokov odohrali viac ako 100 koncertov nielen v Česku, ale i na Slovensku, v Rusku, Rakúsku, Poľsku či Maďarsku.

Naživo sprevádzajú projekciu nemého filmu Kabinet doktora Caligariho z roku 1920 a krátke filmy Georgesa Méliésa, vytvorili tiež hudbu k predstaveniam divadla DNO, zvuky k počítačovej hre Nadraka, hudbu k animovanému filmu Zahrada uzavřená, či znelky k niekoľkým festivalom. Dvojice založila v roku 2007 vlastné vydavateľstvo Label HomeTable, na ktorom vydáva doma nahrávané albumy i nahrávky spriaznených projektov.

Prehľad slovenskej časti Hu tour českej skupiny Dva:

15.11. - Nitra, Valašský šenk
16.11. - Bratislava, A4
17.11. - Košice, Tabačka
18.11. - Prešov, Christiania
19.11. - Trenčín, Lúč
20.11. - Banská Bystrica, Divadlo I. Palúcha

--
Zdroj: SITA
Foto: Myspace.com/hudba2

Súvisiaci interpreti: DVA