Skupina Billy Talent v nedeľu po roku a pol ukončila svetové turné Billy Talent III k rovnomennému albumu z roku 2009. Posledné vystúpenie odohrala v anglickom meste Leeds. Ako v exkluzívnom rozhovore pre agentúru SITA prezradil gitarista Ian D'Sa, všetci členovia sú už veľmi vyčerpaní. Napriek 18-mesačnej koncertnej šnúre však premýšľajú nad novým albumom.

"Sme z cestovania už hotoví, byť na turné je jeden veľký kolotoč. Už to trvalo príliš dlho. Po návrate domov však chceme začať s prípravou ďalšej nahrávky," povedal Brit Ian D'Sa, ktorý ako jediný člen zoskupenia nepochádza z Kanady. Z turné po USA, Kanade, Európe, Austrálii aj Afrike si však Billy Talent nové skladby nedoniesli. "Človek nie je počas takého turné v rozpoložení písať a tvoriť v autobuse. V tomto štádiu máme len niekoľko nápadov. Potrebujeme primerané podmienky," dodal gitarista.

Ako dlho bude skupine trvať vytvorenie ďalšej štúdiovky, hudobník nevedel ani odhadnúť. "Niekedy máme dobrú pesničku hotovú za tri týždne, niekedy to trvá aj osem mesiacov," prezradil. Medzi ich nahrávkami Billy Talent (2003), Billy Talent II (2006) a Billy Talent III (2009) bol pritom vždy odstup tri roky.

Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na nové hudobné videoklipy, na ktoré členovia Billy Talent nedajú dopustiť. "Myslím si, že sú veľmi potrebné. Sú to ako také trojminútové filmy, jednoducho skvelá možnosť prezentácie," uviedol Ian D'Sa. Ako ďalej pre agentúru SITA povedal, v Kanade vláda finančne podporuje tvorbu nezávislých umelcov. "Ak máte za sebou veľké hudobné vydavateľstvo, tak klipy nie sú žiaden problém, nezávislým umelcom dáva na videoprezentáciu peniaze naša vláda, takže sa aj oni môžu ukázať," uzavrel.


Billy Talent - Rusted from the Rain

Billy Talent sa sformovali v roku 1993. Skupina funguje v zložení: Ben Kowalewicz (spev), Ian D'Sa (gitara), Jon Gallant (basgitara) a Aaron Solowoniuk (bicie). Sú držiteľmi cien Juno v kategóriách Najlepšia nová kapela (2004), Kapela roka (2005, 2007), Album roka (2005), Rockový album roka (2007, 2009), Hudobné DVD roka (2008) aj cien MuchMusic v kategóriách Najlepší videoklip (2005, 2007), Najlepší rockový videoklip (2004, 2005), Najpopulárnejšia kapela (2007), Najlepší rockový videoklip MuchLoud (2007), Najlepší kanadský videoklip (2009). Pôvodne sa kapela volala Pezz, názov si zmenili po spore s rovnomennou americkou skupinou. Billy Talent sa pomenovali podľa gitaristu z knihy a filmu Hard Core Logo (1996). Štvorica dosiaľ vydala štyri albumy, prvý z nich Watoosh! (1999) ešte pod pôvodným menom Pezz.


Billy Talent - Surrender

--
Zdroj: SITA
Foto: Dustin Rabin - Billytalent.com

Súvisiaci interpreti: Billy Talent