Už o štyri dni, v utorok 14. septembra, sa v bratislavskom klube MMC uskutoční špeciálne vydanie pravidelnej klubovej noci Drumatique Session s podtitulom "Platinum Edition". Jeden z otcov slovenskej drum&bassovej scény DJ Gabanna tu na svojej narodeninovej žúrke privíta hviezdy scény svetovej - sú nimi producenti a DJi Marcus Intalex a S.P.Y. a vokalista Stamina MC. V nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať ich profily, vypočuť tvorbu a pozrieť videá.

Meno Marcus Intalex je synonymom pre neustále napredujúci zvuk drum&bassu a zároveň symbolom nezameniteľných soulful grooves. Jeho DJské sety mu priniesli reputáciu umelca, ktorý sa neobáva otestovať davy čerstvou nádielkou kvalitnej selekcie z celého spektra dnb. V zastúpení Soul:ution je rezidentom na klubových nociach v Manchestri, ale aj v londýnskom klube Fabric a pripravuje aj vlastnú rádio show pre Red Bull Music Academy.

Marcusova vášeň pre hudbu sa zrodila v jeho rodnom Manchestri, kde po prvýkrát zažil energiu rodiacej sa tanečnej hudobnej scény v legendárnom Hacienda clube. Jeho záujem o hudbu rástol zároveň spolu so scénou. V 17 rokoch odohral svoje prvé DJské vystúpenia, následne sa zamestnal v obchode Eastern Bloc Record a postupne sa udomácnil na manchesterskej klubovej scéne. Už v 90-tych rokoch sa spoznal s producentom a hudobným inžinierom ST Files, s ktorým založil úspešný projekt MIST a v roku 2001 aj vlastné vydavateľstvo Soul:r. Postupne sa z neho stal jeden z najrešpektovanejších drum&bassových labelov, ktorý reflektuje Marcusovu silnú osobnú vieru v inovatívne hudobné postupy.


Marcus Intalex - Cabin Fever

Marcusove pravidelné hrania po boku legiend z labelov Metalheadz, Ram a Renegade Hardware mu pomáha vyhýbať sa jednostrannému škatuľkovaniu, čo posilňuje jeho reputáciu všestranného DJa, ktorý neustále hľadá inšpirácie aj mimo samotného drum&bassu. Svojimi techno setmi sa zviditeľňuje na labeloch ako Kompakt a Wagon Repair a demonštruje tak vlastné korene a vplyvy. Remixom tracku Frame od Douglasa Greeda pred dvoma rokmi dokázal, že je aj schopným techno producentom a aktuálne skladby ako Sark (spolu s ST Files) a Debbit opätovne potvrdzujú jeho výraznú štýlovú rozmanitosť. Jeho pripravovaný sólový album bude rozhodne zahrňovať rozmanitú zmes hudobných štýlov v jeho svojskom podaní.


Marcus Intalex & S.P.Y - Celestial Navigation

Rodený Brazílčan Carlos Lima, známy vo svete dnb ako S.P.Y. patrí nepochybne medzi najväčšie talenty súčasnej drum&bassovej scény. Jeho hudobná produkcia vychádza na top labeloch ako Innerground, Metalheadz, Hospital či Soul:r. Svoje producentské zručnosti preukazuje aj pri spolupráci s menami ako DJ Marky, Total Science a Marcus Instalex. Čisté a precízne bicie a hlboká basová linka sú Carlosovým hlavným kapitálom. Jeho nabitý DJský program v sebe zahŕňa vystúpenia po celom svete, počnúc Austráliou, Japonskom až po jeho domovskú Brazíliu.

Od doby, kedy sa pred 7 rokmi presťahoval zo Sao Paola do Londýna, sa S.P.Y neohliada späť. Spočiatku ohromený hudobnou scénou a duchom kultúrnej metropoly sa v Londýne začal veľmi rýchlo udomácňovať. Po zvládnutí umenia DJingu, ktorému sa venuje už od svojich dvanástich rokov, mu už v roku 2005 jeho prirodzený hudobný talent zaručil, že po šiestich mesiacoch, učiac sa na základnom technickom vybavení, získal kontrakt na vydanie skladby na legendárnej značke Metalheadz. Pôsobivý debut Til Dawn zaradený na kompiláciu Winter of Content (2005) mu otvoril cestu medzi drum&bassovú špičku.

Jeho zatiaľ najplodnejším obdobím bol rok 2009, kedy mu vyšlo množstvo trackov, začal spolupracovať s vokalistkou Riyou, s Total Sience, aj so svojím slávnym krajanom DJom Markym. Za zmienku stojí aj jeho "návrat" k Metalheadz s trackom Moon Patrol. V roku 2010 S.P.Y. vstupuje do ďalšieho levelu. Výsledkom je jeho album po boku DJa Markyho, ako aj ich nedávny remix kanadskej electro-houseovej superstar Deadmau5 a tiež spolupráca s vokalistami a umelcami z celého sveta.


S.P.Y. & Messy MC @ D&BTV Live #100

Stamina MC je multi-talentovaný prirodzený bavič, ktorý dokonale kombinuje roly vokalistu-speváka, rapera a "hostiteľa" klubových i festivalových pódií. Staminova pozitívna reputácia hovorí sama za seba. Je to putovný veterán, žijúci absolútne zo svojho mena, pravidelne vystupujúci po celom svete, počnúc Brazíliou, Novým Zélandom, USA, Japonskom až po Európu. Pravidelne vystupuje po boku svetových top DJov z drum&bassovej scény. Je to profesionál s vynikajúcim rozsahom a kvalitou textov, harmónií a hlasových polôh, pričom mu nie je cudzí ani freestyle - aj v tomto smere patrí k tým najlepším.

Prelomovým v jeho kariére sa stal už rok 2000, kedy pravidelne vystupoval po boku Bryana G na londýnskych akciách Movement. V súčasnosti má na konte vystúpenia na najväčších svetových stageoch vrátane festivalov Glastonbury, EXIT a Skolbeats. Jeho hlas znie v dvoch skladbách, ktoré sa umiestnili v top 20 britského rebríčka singlov (LK s DJom Markym a XRS a Barcelona v produkcii D Kaya a Epsilona). Spoluprácoval tiež s Roni Sizeom (On & On). Odohral turné s London Elektricity aj s Craggz & Parallel Forces. Momentálne Stamina vystupuje ako MC pre DJa Markyho a Shy FX-a s taktiež v tzv "live aréne" s Jung Fu (Jungle Drummer vs DJ Fu live). V londýnskom undergroundovom rádiu Rinse FM má vlastnú pravidelnú show. Stamina tiež spolupracuje s odevnou značkou THTC, ktorá má dlhodobú tradíciu v podporovaní undergroundových umelcov.


DJ Marky & XRS feat. Stamina MC - LK

Drumatique Session "Platinum Edition"
14. september 2010 - Majestic Music Club (MMC)
, Bratislava
Line-up:
Marcus Intalex (Soul:r, abunchofcuts.com / UK)
S.P.Y. (Innerground, C.I.A., Soul:r / BRA/UK)
Stamina MC (Digital Soundboy, rinse.fm / UK)
Lixx (Signall_FM)
Gabanna (Drumatique, Fokuz Ltd., Midnight Sun)
Galagha (Drumatique)
Blupcat (Drumatique)
Svetlux (Drumatique)
Dolyx & Remo (Drumatique, Spiral)
Zajo (Drumatique)
Vstupné: od 10 eur v predpredaji siete Ticketportal

Redakciu Hudba.sk informoval a fotografie poskytol Martin Mikloš alias DJ Svetlux z Drumatique Crew. Viac info o Drumatique Session "Platinum Edition" nájdete na www.facebook.com/drumatique.

Súvisiaci interpreti: Marcus Intalex, S.P.Y., Stamina MC