V dňoch 17. až 19. septembra sa v bratislavskom Istropolise uskutoční 23. ročník festivalu IstroCON, ktorý je venovaný sci-fi, fantasy a hororovým snímkam a spoločenským hrám. Paralelne s ním sa na rovnakom mieste bude konať aj 7. ročník medzinárodného festivalu komiksu, anime, manga, japonskej kultúry a počítačových hier Comics Salón, na ktorom sa predstaví aj japonská electro skupina Gothika a domáci hudobný projekt FicTive Marry.

Gothika sa na Slovensku predstaví po prvýkrát. Jej história siaha do roku 2001, kedy skupina vznikla pod názvom Euthanasie. Založila ju dvojica andro (spevák) a n@o (gitara), ktorá svoj štýl popisovala ako romanticko-gotický. Nové smerovanie prišlo po dvoch rokoch, keď sa k nim pridal #449 (klávesy a programovanie).

Ich hudba dostala viac elektronický charakter a po vydaní troch mini-albumov - Savage Messiah (2003), GloomySunday (2004), Queer Chronicle (2006) - a jedného DVD (I Hate Myself Now!!!!!, 2005) sa rozhodli dobyť Európu. V roku 2006 sa vybrali na svoje prvé zahraničné turné Delusiona Go Go! Europe Tour 2006. V nasledujúcom roku skupinu opustil n@o. andro a #449 odvtedy tvoria duo a na živé vystúpenia si berú ako tretieho člena gitaristu alebo bubeníka.

Zároveň sa v čase n@ovho odchodu rozhodli pre zmenu názvu kapely. Príčinou boli kontroverzie, ktoré názov Euthanasie vyvolával v niektorých európskych krajinách a keďže skupina mala v pláne pokračovať vo svojich zahraničných aktivitách aj naďalej, bola táto zmena nevyhnutnosťou. Prvým albumom vydaným pod názvom Gothika sa stala nahrávka 120 Days of Sodom (2007), po ktorom v roku 2009 nasledoval druhý album Zeitgeist určený exkluzívne pre európsky trh. Podľa najnovších správ sa čoskoro môžeme tešiť na ďalší album.


Gothika - Angel's Trumpet

Orientácia Gothiky na Európu nie je náhodná- hoci sú pôvodom Japonci, svojimi hudobnými koreňmi majú blízko európskej elektronickej scéne a preto sa v roku 2009 rozhodli pre odvážny počin a presťahovali sa do nemeckého Berlína, kde v súčasnosti pôsobia. Základ ich hudobného štýlu tvorí elečtro. Duo však do svojej hudby zapája aj EBM, industrial a digital new wave, ktorý spopularizovali napríklad Depeche Mode. Ako inšpiráciu okrem DM uvádzajú aj Laibach, Rammstein, The Cure či Siouxsie and the Banshees. Tieto vplyvy však mixujú novým a provokatívnym spôsobom, vďaka čomu sa na japonskej industrial-electro scéne označujú za "kacírsku" skupinu. Doma v Japonsku vystupovali po boku umelcov ako Automod, DJ Sisen alebo Baal. Skladba Beyond Good and Evil z albumu 120 Days of Sodom sa dostala aj na kompilačný album Tokyo Dark Castle, ktorý zahŕňal umelcov vystupujúcich na jednej z najznámejších tokijských industrial party s rovnakým názvom.

Po presťahovaní do Nemecka sa hudobne aj textami priblížili európskemu electru. V Nemecku prešli pod hudobnú značku Danse Macabre Records a zviditeľnujú sa najmä početnými vystúpeniami na rôznych podujatiach a v kluboch v Nemecku, Taliansku, v Čechách, ale aj v Poľsku, Maďarsku, na Ukrajine a v Rusku.

Hudobný prejav Gothiky prekonal od ich vzniku mnoho zmien a obohatil sa o nové žánre a experimenty. Industrial a EBM v ich hudbe je odľahčený dark-popom a syntetizátorom. Všetky texty skladá andro, sú v japončine a venujú sa rôznym svetovým konfliktom. V súvislosti s Gothikou sa uchytila fráza "sexed up electronica", ktorú vymyslel jeden austrálsky fanúšik na vystúpení v Japonsku. Ako pri mnohých japonských skupinách je neprehliadnuteľný aj ich vizuálny zjav - od šteklivého čierneho latexu, cez tradičné japonské kimoná až k ich aktuálnemu vojensky inšpirovanému vzhľadu. Ten dominuje aj ich poslednému albumu Zeitgeist a videoklipu k skladbe Army March Drawn Sword Police.

Gothika v Istropolise vystúpi v sobotu o 21:00 na tzv. "Hlavnej palube" Comics Salónu 2010. Viac sa o skupine môžete dozvedieť na ich stránke www.myspace.com/gothikatokyo.

<
Gothika - Army March Drawn Sword Police

Predstaví sa aj slovenská formácia FicTive Marry s frontmanom Marekom Lackom a hudobných fanúšikov je pripravená aj predpremiéra slovenskej verzie amerického muzikálu Dr. Horrible's Sing-Along Blog. V rámci IstroCONu nebude chýbať ani každoročná literárna súťaž o najlepšiu poviedku a prednášky a besedy s autormi žánrov sci-fi, fantasy a horor. Súčasťou podujatia budú aj krsty kníh Černokňažník 2 od Juraja Červeňáka a Mariotovi dediči 2: Blúdenie od Marji Holecyovej. Okrem toho sa budú konať turnaje rôznych kartových a spoločenských hier.

Na Comics Salóne organizátori v deviatich sálach ponúknu návštevníkom prezentácie na témy komiks, anime, manga, Japonsko a hry. Uskutoční sa krst tretieho pokračovania prvej slovenskej manga/comics zbierky, súťaž o najlepšie kreslené dielo v kategóriách Comics & Manga, FanArt alebo Original Art a majstrovstvá Slovenska v hraní videohry Dance Dance Revolution. Špecialitou japonskej sekcie bude festival japonských filmov organizovaný v spolupráci s Japonských veľvyslanectvom v SR, ktorého súčasťou bude aj ochutnávka japonských jedál.

Japonská sekcia bude okrem toho pozostávať aj z prednášok o skladaní origami, japonských zvykoch, bojových umeniach, jedle a iných aspektoch kultúry tejto východoázijskej krajiny. V komiksovej sekcii sa uskutoční výstava najlepších komiksových diel zo Slovenska aj zahraničia. Celkovo sa na festivale predstaví viac ako 50 hostí z ôsmich krajín vrátane slovenských ilustrátorov Miša Ivana, Martiny Pilcerovej alebo Juraja Mad Maxona.

Začiatok oboch festivalov je v piatok 17. septembra od 14:00 a koniec v nedeľu 19. septembra o 18:00. Cena jednodňovej vstupenky je 9 eur, trojdňová stojí na mieste 14,90 eura a v predpredaji 12,90 eura. Viac informácií je na oficiálnych webových stránkach www.istrocon.sk a www.comics-salon.sk

Informácie pochádzajú zo servisu agentúry SITA a od organizátora festivalov IstroCON a Comics Salón 2010 Roberta Žittňana.

--
Foto: Myspace.com/gothikatokyo