V sobotu 25. septembra pokrstí heavy rock'n'rollová formácia Vandali v bratislavskom klube Randal svoj nový štúdiový album Invázia. Každý návštevník krstu dostane k vstupenke CD. Okrem toho vyhrá jeden šťastlivec novú elektrickú gitaru Spacerunner, ltd. Custom Shop Gold. Ostatní môžu bojovať o značkové oblečenie s punkovou tematikou.

Invázia je tretím plnohodnotným CD nosičom z dielne skupiny Vandali. Nachádza sa na ňom jedenásť nových skladieb, ktoré samotná kapela opísala ako "intergalaktický rokenrol". Nespútaná energia, gitarové orgie alebo učebnicový príklad kvalitnej muzikantskej práce - aj takýmito a podobnými prívlastkami hodnotia album recenzenti a kritici.

Nadštandardnej produkcie sa ujali samotní Vandali v spolupráci s nemeckou rockovou legendou Andy Classenom (Holy Moses), ktorý vo svojom odbore patrí ku svetovej špičke. Ten sa postaral aj o mixáž a mastering. Medzi najsilnejšie songy patrí titulná Invázia, ku ktorej sa nakrúca aj videoklip.


Vandali - krátky dokument z nahrávania albumu Invázia

Vandali vznikli v roku 2004. Už vtedy ľudia na alternatívnej scéne pocítili, že nepôjde o ďalší "nudný verklík" ale kapelu s jednoznačným výrazom a názormi. Nekompromisný protidrogový postoj, texty s vtipom i láskavou iróniou a úderná hudba zaradili Vandalov medzi špičku slovenskej nezávislej scény. Frontman Pišta Vandal je vysokoškolským pedagógom, prekladateľom a autorom niekoľkých úspešných kníh. Valéra Tornáda kritika radí k najlepším rockovým bubeníkom v Čechách a na Slovensku. Je dizajnérom, ilustruje knihy a nakrúca klipy. Vládkyňa štyroch hrubých strún, Basia Noiseovna, je dizajnérkou a grafičkou, dokončuje si doktorát.

Okrem hudobnej produkcie Vandali vydávajú aj knihy. Rozprávková knižka Havinkovo Hovienko sa stala bestselerom. Predalo sa jej vyše päťtisíc kusov a chystá sa dotlač. Kniha Príbehy z prdiaceho pralesa nebola o nič menej úspešná. Poslednou knihou, ktorá si nachádza cestu k čitateľom, je Pekelná muzika. Sú to príbehy plné vtipu, lásky, sexu, pomsty i nenávisti. Všetko, čo priemerný lump zažije za pätnásť rokov v undergrounde.

Vandali odohrali stovky koncertov na Slovensku i v Čechách. Predstavili sa na turné Biele noci so skupinou HT, zahrali aj na mnohých festivaloch. V histórii festivalu Pohoda sú jednou z najtvrdších kapiel, aká tam kedy vystupovala.


Vandali - Priamky (z koncertu na Pohode 2010)

Krst albumu Vandali - Invázia, support: Time Of My Life, Dlhé vedenie
sobota 25. septembra o 19:00, Randal klub, Bratislava
Vstupné: 3 eur (v sieti Ticketportal), 4 eur (na mieste)

Diskografia:
Vandali/Zóna A spoločná vynilová platňa so Slovenskou punkovou legendou (2005)
Vandali - Lov Vandalov CD (2006)
Vandali - Rev Rokenrolu CD (2008)
Vandali - Invázia (2010)


Vandali - Rev rokenrolu (z albumu Rev rokenrolu, 2008)

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Michal Lenický, PR manažér skupiny Vandali. Viac na oficiálnych stránkach Vandali.sk, Facebook.com/vandalisk a Myspace.com/vandalisk.

Súvisiaci interpreti: Vandali