OZ Vresk Factory opäť pripravilo festival inteligentnej hudby s názvom NouveauNu, ktorý kráča v stopách NuJazzDayz. Už na začiatku milénia začala písať svoju históriu akcia, ktorá prinášala na slovenské pódiá nové trendy a inteligentnú hudbu nielej z nu jazzových vôd a tešila sa za to opakovanej obľube návštevníkov a fanúšikov dobrej hudby. Druhý ročník pod názvom NouveauNu prinesie vystúpenie Nadeah - speváčky známej z projektu Nouvelle Vague - ale aj čerstvý objav prestížneho labelu Ninja Tune Grasscut.

Po ročnej prestávke, ktorá bola napokon ukončením éry NuJazzDayz, odštartoval NouveauNu minulý rok veľkolepo. S novým názvom sa trošku "povolila uzda" hudobným medziam a v Bratislave i v Košiciach zažiarili mená ako Fink, Portico Quartet či Trouble Over Tokyo.

Po vlanajšom úspešnom diváckom prijatí v Košiciach festival ani tento rok nezostane len medzi múrmi hlavného mesta, ale znovu sa usadí aj vo východoslovenskej metropole. Bratislavská časť festivalu sa uskutoční už vo štvrtok 7. októbra v Majestic Music Clube, Košice privítajú rovnakú medzinárodnú zostavu umelcov o deň neskôr v priestoroch Kasárne Kulturpark. Bratislavčania sa môžu tešiť aj na festivalovú afterparty, ktorá sa uskutoční v piatok 8. októbra, teda v čase hlavného košického diania, v Nu Spirit Clube.

V rámci NouveauNu 2010 Na Slovensko po prvýkrát zavíta jeden z najnovších veľkých objavov prestížneho vydavateľstva Ninja Tune Grasscut (UK). Duo Andrew Phillips a Marcus O'Dair predvedú horúce novinky z debutového albumu s tajomným názvom 1 Inch: 1/2 Mile (2010). Album elektronických pesničiek si okamžite získal priazeň kritikov a oslovil predovšetkým komunitu ľudí, ktorí sa vyhýbajú masovej produkcii a nezvyčajný sound týchto mladých, ale hudobne zrelých umelcov, vedia oceniť.


Grasscut - The Door In The Wall

Nemenej zaujímavým bude vystúpenie austrálskej Parížanky Nadeah - na Slovensku dobrej známej z pozície vokalistky skupiny Nouvelle Vague. Šarmantná speváčka predstaví sólový album Venus Gets Even, ktorý jej vyšiel tento rok. Nezvyčajná kombinácia francúzskeho šansónu a alternatívneho punku spolu so sexi nespútaným prejavom, strapatou blond hrivou a ženským pôvabom rozhodne stojí za pozretie.


Nadeah - Odile

MentalCut sa vypracoval z lídra poľského turntablismu a hip-hopovej scény na jedného z najpopulárnejších a najrešpektovanejších klubových DJov v Poľsku. Vďaka ankete DJ Magazine získal v roku 2009 aj titul najlepšieho poľského DJa. Je známy najmä vďaka rýchlemu a rôznoštýlovému mixovaniu. Ocitol sa na pódiu s hviezdami ako Scottie B, DJ Assault, Kazey, Rico Tubbs, Tomb Crew, L-Vis 1990, Dizzee Rascal, Kid Fresh, Rafik, Dexplicit, Tigerstyle a Bill Youngman. Mohli ste ho vidieť na rôznych show aj v Nemecku, Írsku, Švajčiarsku, Rakúsku, v Českej republike a v celom Poľsku.

V Bratislave a Košiciach sa predstaví aj domáce experimentálne duo Pjoni & Ink Midget, beatmakeri Karaoke Tundra a Foolk, a DJi Junior, C.O.D.E. či Ed Royal z Rakúska. Na bratislavskej afterparty sa v Nu Spirit Clube o zábavu postarajú Stereo MCs DJs.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Miro Lánik z OZ Vresk Factory. Viac na www.vresk.sk.