Tridsiatyšiesty ročník festivalu Bratislavské jazzové dni (22. – 24. októbra 2010) je už minulosťou. Ukončila ho britská skupina Shakatak, ešte predtým sa však zaskvelo trio gitaristu Larryho Carltona, ktorého vystúpenie bolo pre mnohých nedeľnajším vrcholom. Pozrite si fotografie a videá zo záverečného dňa tohtoročných "džezákov".

Riaditeľ festivalu Peter Lipa pred posledným koncertom krátko po jedenástej hodine poďakoval ľuďom za účasť a tradične vrelé prijatie muzikantov. "Mali sme tu krásnu a rozmanitú hudbu, Ste naozaj nadšené a tolerantné publikum. Gratulujeme Vám k priebehu 36. Bratislavských jazzových dní," povedal Lipa. Zároveň si zaželal, aby sa festival aj o rok konal na tradičnom mieste, teda v bratislavskom Parku kultúry a oddychu (PKO), ktorému dlhodobo hrozí zbúranie.

Šesťčlenná formácia Shakatak publikum rozhýbala najmä prvými pesničkami, keď úvod patril známym kúskom z jej druhého albumu Night Birds (1982). Kapela označovaná za jazz-funkovú však nesplnila očakávania energického záverečného koncertu - namiesto funkovej živelnosti a improvizácie ponúkala skôr uhladené "oldies popové" melódie. Diváci si tak mohli vychutnať pokojnejší záver festivalu, ktorý žiaľ nenadviazal na fantastické nedeľné vyvrcholenia z predchádzajúcich ročníkov (Al Jarreau - 2008, Candy Dulfer - 2009).


Shakatak na BJD 2010

V nedeľu sa okrem skupiny Shakatak predstavilo na hlavnom pódiu aj The Larry Carlton Trio, ktoré podľa mnohých patrilo k vrcholom nielen záverečného dňa. Divákov nadchla najmä súhra šesťdesiatdvaročného Američana prezývaného "Mr. 335" so svojím talentovaným synom - basgitaristom Travisom Carltonom. Zahanbiť sa nenechal ani Gene Coye, ktorého bubenícke sólo patrilo na festivale k tým najlepším.


The Larry Carlton Trio na BJD 2010

Úvodný koncert večera patril slovensko-českému Orchestru Gustava Broma, vystúpil aj trubkár Christian Scott, ktorý po prevažne crossoverových zahraničných menách z prvých dvoch dní ulahodil fanúšikom "čistého" jazzu. Na Pódiu mladých talentov dobrej hudby Nadácie SPP vystúpili počas záverečného dňa skupina Groove Brothers, originálny španielsky umelec Hyperpotamus, kapela Silvia Fourporation a maďarský kvintet Miklósa Lukácsa.

Bratislavské jazzové dni 2010 počas uplynulých troch dní nežili len v Bratislave, ale i v ďalších štyroch slovenských mestách. Koncerty vybraných interpretov hlavného programu festivalu si ľudia vychutnali aj v Žiline, Nitre, Komárne a Košiciach.

Fotoreport zo nedeľného programu BJD 2010


>> Ďalšie články a fotoreporty z Bratislavských jazzových dní 2010

--
Text: SITA, pm
Foto a video: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Larry Carlton