Skupina Smola a hrušky finišuje s prípravami na ich magické turné charakteristické číslom trinásť. Pod myšlienkou turné po trinástich slovenských mestách sú podpísaní aj fanúšikovia skupiny, ktorí si po dvoch demách a troch albumoch vyžiadali live nahrávku s koncertnou šnúrou. Niektorí členovia kapely sa na jesenné koncerty pripravovali aj relaxom v zahraničí.

Želanie fanúšikov však začali plniť už v júli na Topfeste, kde natočili a nahrali základ pre DVD 13 životov/Live in Topfest. Fakt, že okolo aktuálnych aktivít kapely sa točí "trinástka", vnímajú jej členovia s nadhľadom. "Na scéne sme trinásť rokov a každý rok pre nás znamená jeden život. Zhodou okolností to vyšlo tak, že máme za sebou trinásť videoklipov, vyrážame na koncertné turné, ktoré prebehne v trinástich mestách a v kapele doteraz pôsobilo spolu trinásť členov," vysvetlil gitarista a spevák Jozef "Spoko" Kramár.

"Myslím si, že ku kapele, ktorá má v názve Smolu, trinástka patrí," dodal s úsmevom Spoko. DVD, ktorého krst sa uskutoční 4. novembra v bratislavskom Randale, bude obsahovať koncertné videá, klipy a exkluzívne bonusy pre fanúšikov. "Základný koncertný materiál bude tvoriť live záznam z Topfestu 2010. V ponuke je aj všetkých 13 oficiálnych klipov za 13 rokov existencie, kopec fotiek, bonusové skladby z koncertov na Dobrom festivale, Unifeste a českom woodstocku Trutnov Open Air. Chýbať nebudú ani archívne zábery dokumentujúce napr. aj zábavu z ciest na koncerty. Fanúšikovia pikantných scén si môžu vychutnať striptíz na jednom koncerte v Čechách. V každom prípade odporúčam, aby sa ľudia nechali obsahom prekvapiť," prezradil s tajomným úsmevom Spoko.

DVD je spoločným dielom kapely a jej priateľov, ktorí sa angažovali v úlohe kameramanov. Najviac však do koncepcie "kecali" Spoko, Martin a Paľo. Celkovo sa záznam pripravoval na štyroch koncertoch. Najviac "zábavy" si celý štáb užil na Topfeste. "Začiatok koncertu sa niesol v absolútnom strese, pretože časť skupiny ostala visieť v zápche smerom od Bratislavy a dobehli až vtedy, keď ostatní už boli nazvučení. Na svoje si prišli aj technici, keď chceli všetko stihnúť. Nakoniec sme prvú skladbu ani nestihli nahrať celú a v podstate koncert sme odohrali v takom laufe, že sme si kamery ani neuvedomovali," opísal Spoko jeden zo zážitkov pri natáčaní.

Hoci pre hudbu Smola a hrušky je typická uvoľnená zábava postavená na nadhľade a humore, k prípravám na turné pristúpili s plnou zodpovednosťou. Spoko, Števo a Lukáš totiž "nabíjali batérie" v talianskom Toskánsku, kde sa vybrali na rodinnú dovolenku s manželkami a deťmi. "Kamošova manželka vybavila za skvelú cenu barák so štyrmi izbami. Ako dovolenkovú destináciu môžem Toskánsko naozaj iba odporučiť, pretože sledovať scenériu vyskladanú z pohorí a viníc je nádherným zážitkom. Celý región ponúka množstvo pamiatok a človek cíti ako na neho dýcha história na každom kroku," prezradil frontman skupiny.

Smola a Hrušky - Topfest 13 životov tour 2010:

27.10. - Zvolen / City caffe
30.10. - Žilina / Smerr pub
04.11. - Bratislava / Randal (krst DVD)
05.11. - Trenčín / Klub Lúč
06.11. - Martin / Kocka
10.11. - Košice / Malbo caffé
12.11. - Prešov / Bunker music club
16.11. - Strážske / Park pub
19.11. - Prievidza / Element club
20.11. - Lipt. Mikuláš / Kolotočovo
24.11. - Nitra / Nová Pekáreň
26.11. - Námestovo / Triangel pub
27.11. - Poprad / Rock Fabric

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Martin Hlavatý, manažér skupiny.

--
Foto: Oliver Ondráš