Americká hip-hopová formácia Public Enemy vyzbierala od fanúšikov dostatok peňazí na nahrávanie nového albumu. Finančnými príspevkami, ktoré mohli záujemcovia posielať prostredníctvom webovej stránky Sellaband.com, si muzikanti prilepšili o 75-tisíc amerických dolárov (asi 53 500 eur). "Toto je pre nás obrovský moment, sme dlžní ľuďom, ktorí v nás skutočne veria," uviedli členovia skupiny.

"Bola to náročná a kľukatá cesta. Za celý ten čas sme však nestratili vieru v seba samých, v našu slávu a v budúcnosť takéhoto modelu dotácií od fanúšikov."

Ľudia, ktorí prispeli minimálnou sumou 25 amerických dolárov (asi 17,8 eura), za odmenu dostanú kópiu albumu. Tí, ktorí investovali viac, dostanú limitovanú edíciu tričiek, podpísané CD a dokonca možnosť navštíviť hudobníkov v štúdiu priamo pri nahrávaní nového albumu.

Na začiatku kampane, ktorú skupina odštartovala minulý rok, raperi avizovali, že potrebujú vyzbierať aspoň 250-tisíc amerických dolárov (približne 170-tisíc eur). Pôvodne chceli zbierku ukončiť ešte v roku 2009, nepodarilo sa im však vyzbierať dostatok peňazí. "Systém SellaBand pracuje na opačnom princípe ako súčasný zaužívaný model. Najprv fanúšikovia poskytnú peniaze na nahrávanie a až potom sa k slovu dostáva interpret. Je to teda protiklad k tomu, že skupina najprv nahrá album a až potom hľadá fanúšikov a snaží sa ho predať," vysvetlil dávnejšie jeden z členov Public Enemy Chuck D.

Newyorská kapela je vôbec prvou celosvetovo známou skupinou, ktorá podpísala kontrakt s amsterdamskou spoločnosťou SellaBand. Tá bude vlastniť aj všetky práva na album. Zatiaľ nepomenovaná nahrávka bude v poradí jedenástou štúdiovkou. Ostatný album Public Enemy s názvom How You Sell Soul to a Soulless People Who Sold Their Soul??? vyšiel v roku 2007.

Informáciu zverejnila webová stránka NME.com.

--
Zdroj: SITA
Foto: Myspace.com/publicenemyofficial

Súvisiaci interpreti: Public Enemy