Organizátori letného hudobného podujatia Grape festival zverejnili prvé meno účinkujúceho pre rok 2011. Na letisku v Piešťanoch sa 12. alebo 13. augusta predstaví tanečné zoskupenie Noise Of Human Art alias N.O.H.A. Ešte pred letom sa skupina ukáže aj v Bratislave, konkrétne 19. marca v Majestic Music Clube (MMC). Na tom istom mieste hudobníci vystúpili 30. apríla, pričom predskokanom na tomto koncerte bola domáca kapela Noisecut združená okolo speváčky Bety Majerníkovej.

Kozmopolitná skupina N.O.H.A. má v zostave členov, ktorí pochádzajú z nemeckého Kolína, Prahy, Gijonu, New Yorku a Essenu. Štýlovo hrajú mix východného nu-jazzu, drum & bassu a popu.

N.O.H.A. zaujala hudobných kritikov hneď prvým albumom Noise of Human Art (1997). Následne vydala ďalšie štyri úspešné nahrávky - No Slack (2001), Next Plateau (2003), Dive in Your Life (2007) a Respect The Menu (2010). Obľubu a úspech skupiny dokazuje aj tradične veľký počet vystúpení na rôznych svetových festivaloch. N.O.H.A. hrala ako predkapela alebo spoločne vystupovala s viacerým významnými interpretmi ako The Prodigy, Carl Cox či Basement Jaxx. Na Slovensku sa predstavila napríklad v roku 2009 na 13. ročníku festivalu Pohoda v Trenčíne.

Najväčším ťahákom prvého ročníka Grape festivalu (13. - 14. augusta 2010) bola nórska dvojica Röyksopp, ktorá na Slovensko zavítala vôbec po prvý raz. Predviedli sa tiež energická trojica The Subways, dievčatá z kapely Robots in Disguise, elektro-jazzový muzikant Parov Stelar z Rakúska alebo austrálska speváčka Loonaloop. Hudobný program doplnili české a slovenské skupiny ako Tata Bojs, Bez ladu a skladu, Para, Puding pani Elvisovej, Diego, Billy Barman, The Swan Bride, Sounds Like This či The Uniques. Záujemcovia si mohli pozrieť aj divadlo, výtvarníkov, filmové prednášky či tvorbu mladých dizajnérov v handmade zóne. V roku 2011 by sa pri nezmenenom areáli malo upraviť parkovanie a stanovanie. Zvýšiť by sa mal počet zahraničných interpretov a na festivale by malo byť aj viac divadiel. Rovnako ako v roku 2010 budú na podujatí štyri scény.

--
Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: N.O.H.A.