Už túto sobotu 12. marca bude v bratislavskom Nu Spirit Clube znieť aktuálny klubový zvuk mesta Londýn. Ďalší z večerov zo série Moov predstaví dve mená jeho silnej beatovej scény: producenta "tak trochu iného hip-hopu" Paula Whitea v jednom z jeho prvých live vystúpení a DJa, šéfa vydavateľstiev a moderátora Rinse FM Alexandra Nuta.

Ten sa ešte pred akciou zastaví na RBMA infosession, kde sa bude okrem tohtoročnej Akadémie v Tokiu hovoriť aj o tom, ako naštartovať úspešný label, presadiť svoju hudbu v rádiách a časopisoch a nestratiť pri tom nadšenie z hudby.

Na infosession odporúčame registráciu mailom (viac info o RBMA na konci článku) a na párty Moov to London limitovaný počet lískov za cenu 8 euro, ktoré kúpite v Nu Spirit Bare.

Paul White je beatmaker, ktorý sa rád prehrabáva v starých platniach a vyberá z nich kúsky do svojich prapodivných kompozícií. Indická citara, šialené výkriky z kultových filmov či 80's britpopové hymny - všetko je dovolené, pokiaľ to zapadá do jeho hudobnej predstavivosti. Rovnako ako umenie prechádzať hudobnými archívmi a popkultúrym odpadom (nie náhodou pracoval pre BBC a Channel 4) ovládol Paul White aj majstrovstvo analógového beatu. Svojej drum machine sa nevzdáva ani pri vystúpeniach, v ktorých ho za bubnami doprevádza Mo Kolours. Po skúškach v štúdiu a vysielaní na kultovom Boiler Room sa predstavia v Bratislave so živým podaním trackov z Paulových singlov a albumov.



(Ak chcete počuť viac z ukážky live vystúpenia, kliknite TU. Organizátori odporúčajú aj štúdiovú nahrávku The Strange Dreams of Paul White (2009), s ktorou sa vám bude snívať o ceste zvukovými knižnicami...)

Druhý z londýnskych hostí Alexander Nut patril ešte donedávna medzi tých, ktorí hýbu hudbou skôr z úzadia malých vydavateľstiev a rádiových štúdií. Ako DJ hrával hip-hop v kluboch už vo svojom rodnom meste Wolverhampton, ale podstatný moment jeho hudobného vývoja znamenal až presun do Londýna. Hip-hop cez okuliare starej školy New Yorku začiatku 80. rokov nikdy nebol jeho čistý štýl, ale až tu sa mu zbierka platní a kontakty na ľudí rozšírili na úroveň, kde sú na rovnakom mieste frenetický grime, klasika Rootsa Manuvu alebo dorast Hudsona Mohawka.

Beaty bez hraníc na jeho kompilácii zo série Rinse (ďalšie obstarali napríklad Skream a Plastician), reláciách na rovnomennom ex-pirátskom rádiu, alebo v klubových setoch sa rozpínajú aj do soulu, funku a elektra. Rovnako ako samplovanie Paula Whitea má žánrová eklektika Alexandra Nuta svoj príbeh, bez ktorého by sa prepadla do obyčajného obžerstva. Jasná predstava o zvuku znie z releasov na jeho vydavateľstvách Eglo a Hotep. Tým prvým odštartoval kariériu "future boogie" špecialistu Floating Points, uviedol na Londýnskej scéne švédsku speváčku so senegálsko/gambijským pôvodom Fatimu a funk-elektro producenta Funkieven, na druhom vydáva prevažne inštrumentálne skladby menej známych producentov na hranici dubstepu a hip-hopu. Viac o sebe porozprával sám v pozvánke na Moov to London, ktorou je nasledovný mikro-dokument. Jeho aktuálny mix môžete počúvať TU.


Moov to London @ Nu Spirit Club teaser

Domácu (slovenskú aj stredoeurópsku) scénu budú reprezentovať Lazy Mason z The Loud Minority crew, Biomat z BWO crew a rezident a spoluorganizátor akcií Moov Stratasoul. Lazy Mason už viac ako 8 rokov spolu s ďalšími nadšencami organizuje vo Viedni koncerty hip-hopových mien zo starej a novej školy. Výber vystupujúcich hudobníkov a DJov nie je postavený na každom novom hype ale na premyslenej dramaturgii. Tú počuť aj v jeho setoch, kde razí cestu novému hip-hopu so selekciou trackov, z ktorých väčšinu nepoznajú ani tí najhorlivejší internetoví "diggeri". Svoju vlastnú cestu beatom si ide aj Biomat, prvý a posledný špecialista na grime a uk funky na Slovensku, tu preoblečený za hip-hopového DJa s Beatou Dubasovou v kapse. Lokálne podanie nových zvukov v tanečnej hudbe predstaví Stratasoul - aj v jeho podaní sa môžeme tešiť na čerstvú úrodu trackov.

Vznik mikro-dokumentu o Moov v Londýne podporila Red Bull Music Academy, rovnako ako infosession s Alexandrom Nutom. O tom, čo znamená prihlásiť sa na tohtoročnú Akadémiu v Tokiu a ako môže pomôcť začínajúcim producentom, DJom a iným hudobným nadšencom porozpráva aj minuloročný účastník Stratasoul veľvyslanec RBMA na Slovensku DJ Junior. Prihlásiť sa môžete zaslaním e-mailu na adresu moov321@gmail.com.

Moov to London
12. marec, Nu Spirit Club
Paul White live (One-Handed Music - UK)
Alexander Nut (Eglo Records, Rinse FM - UK)
Lazy Mason (The Loud Minority - AT)
Biomat (BWO), Stratasoul (MOOV)


Paul White - Pride (z albumu Paul White & The Purple Brain, 2010)


Paul White - Dance Scene (z albumu Paul White & The Purple Brain, 2010)

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Michal z tímu Moov. Viac na weboch moov321.tumblr.com, www.nuspirit.sk/sk a www.redbull.sk/rbma.