Na 15. ročníku festivalu Bažant Pohoda v lete vystúpi niekoľko súborov klasickej hudby, jedným z najväčších lákadiel bude Janáčkova filharmónia Ostrava (JFO). O jej prezentácii na trenčianskom festivale, ako aj o spoločnom projekte s jej slovenskými kolegami informovali dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Janáčkovej filharmónie Peter Krajniak, riaditeľ Slovenskej filharmónie Marián Lapšanský a riaditeľ Pohody Michal Kaščák.

Myšlienka prezentovať Janáčkovu filharmóniu na Pohode prišla podľa slov Petra Krajniaka od Michala Kaščáka. Klasická hudba na festivale nebude novinkou a v tomto roku sa spolu s vystúpením JFO uskutoční v tomto hudobnom žánri spolu deväť koncertov. Cieľom takýchto projektov je pritiahnuť poslucháčov klasickej hudby na festival a zároveň ľuďom, ktorí sa v minulosti s klasikou nedostali do kontaktu, predstaviť vážnu hudbu.

Janáčkova filharmónia, ktorá bude na festivale otvárať hlavný program vážnej hudby, zahrá diela od ruského skladateľa Modesta Petroviča Musorgského, ktorý bol jedným z najväčších hudobných inovátorov v období romantizmu. Odznie tiež hudba troch latinskoamerických skladateľov - suita z diela Estancia od Argentínčana Alberta Ginasteru, Danzon No. 2 od Artura Marqueza z Mexika a Hupango od jeho krajana José Pabla Moncaya. "Bude to krásny program, dielo Musorgského je reprezentatívne a na takéto podujatie sa presne hodí," hovorí riaditeľ JFO Peter Krajniak. "Tri skladby latinskoamerických autorov sa síce hrávajú málo, ale som si stopercentne istý, že budú úplne strhujúce. Keď to na ľudí spustíme, budú určite jačať," dodal Krajniak.

"Najväčší problém je prelomiť bariéru... dostať človeka na koncert (klasickej hudby, pozn. redakcie) po prvýkrát," povedal Krajniak a s úsmevom dodal, že "druhýkrát už príde sám". Riaditeľ Slovenskej filharmónie Lapšanský ho doplnil, keď povedal, že klasické hudobné telesá používajú na prilákanie nováčikov určité "finty", akou bolo napríklad aj zaradenie filmovej hudby do repertoáru filharmónie v ostatnej sezóne.

Spoločný projekt JFO a Slovenskej filharmónie sa začne už v utorok, keď slovenskí muzikanti zahrajú v Ostrave. 7. apríla sa v zase v historickej budove SND v Bratislave o 19:00 predstaví Janáčkova filharmónia Ostrava. Dirigovať bude šéfdirigent JFO Theodore Kuchar a sólistom bude jeden z najlepších klaviristov súčasnosti Sergej Babayan, s ktorým Janáčkova filharmónia účinkovala aj na turné po Austrálii či USA.

História a úspechy Janáčkovej filharmónie Ostrava

Janáčkova filharmónia Ostrava (JFO) sa za veľmi krátku dobu od svojho vzniku v roku 1954 zaradila medzi popredné české symfonické telesá. Od roku 1958, kedy uskutočnila svoje prvé zahraničné turné, navštívila opakovane takmer celú Európu, Spojené štáty, Japonsko, Južnú Kóreu, či Tajvan. V roku 2006 JFO ako druhý český symfonický orchester v histórii absolvovala austrálske turné, o tri roky neskôr nasledovala šnúra 19 koncertov v USA, ktoré si prišlo vypočuť viac než 30 tisíc amerických poslucháčov. Ostravský symfonický orchester tiež pravidelne vystupuje na najprestížnejších domácich podujatiach ako napr. Pražské jaro, Janáčkův máj, Smetanova Litomyšl, či Pražské hudební slavnosti.

Súbor často uvádza diela nielen Leoša Janáčka ale i ďalších svetoznámych českých skladateľov - Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetanu a Bohuslava Martinů. Šírka jeho repertoáru je však omnoho mohutnejšia, o čom svedčí dramaturgia jednotlivých koncertov, kde sa objavujú mená ako Beethoven, Mozart, Schubert, Strauss, Bartók, Schumann, Ravel, Bruch, Bruckner, Copland, Bernstein a ďalší.

Ďalším dôkazom šírky záberu JFO je bohatá diskografia. Za pôsobenia šéfdirigenta Theodore Kuchara, ktorý je vo svete známy ako najviac nahrávajúci dirigent, sa navyše počet nahrávok filharmónie ešte viac rozrastá. Od konca 90. rokov sa súbor systematicky venuje aj interpretácii domácej a svetovej "novej hudby". Spolu s Ostravským centrom novej hudby usporadúva letné festivaly a tvorivé dielne mladých skladateľov z celého sveta za účasti popredných svetových tvorcov a interpretov. V tejto oblasti dosiahol orchester výrazné úspechy na festivaloch avantgardnej hudby v Prahe, Varšave a Berlíne.

Ďalšie podujatia klasickej hudby na Pohode

V sobotu o tretej popoludní zase zaplní festivalový areál krásne dielo Antonia Vivaldiho – Glória. Tá je považovaná za jeho "Štvoro ročných období medzi duchovnými skladbami". Na uvedenie diela sa spoja dve telesá – domáci nadšenci z Komorného orchestra mesta Trenčín a zbor Chorus Alea pod dirigentskou taktovkou Braňa Kostku.

Aj tento rok sa na dramaturgii podieľa aj Jozef Lupták, šéf spriateleného festivalu Konvergencie, ktorý stál svojho času pri rozšírení žánrového záberu Bažant Pohody do vôd klasickej hudby. Odvtedy každoročne prinesie do programu festivalu niečo mimoriadne. V tomto roku to bude opäť projekt Cello Coloseum, tento raz v medzinárodnom francúzsko–maďarsko–česko–slovenskom obsadení. Osem violončelistov zahrá nádherné diela Rodiona Ščedrina, Arva Pärta, Sergeja Prokofjeva, Jevgenija Iršaia a Johana Sebastiana Bacha.

Klasická hudba bude aj tento rok súčasťou Vítania slnka, ktoré má v programe Bažant Pohody výnimočné postavenie, je povestné svojou špecifickou atmosférou, neporovnateľnou so žiadnym iným koncertom. O prvé vítanie 15. ročníka sa postará Spevácky zbor Lúčnica pod vedením dirigentky Eleny Matušovej. "Zbor sa venuje klasickej hudbe, sakrálnej tvorbe, folklóru či spirituálu, prierez repertoárom ponúkne aj v sobotu počas brieždenia," hovorí Jana Polnischová, produkčná Agentúry Pohoda, ktorá je zároveň aj členkou zboru. Ako prezradila manažérka Lúčničiarov Linda Berlinová, aj keď zbor existuje už 63 rokov, o piatej ráno ešte nikdy nevystupoval. Určite stojí za to si na tento koncert počkať, alebo si jednoducho nastaviť budík...

Súčasnú vážnu hudbu predstavia festivalovému publiku hneď dva súbory – Cluster Ensemble a Veni Academy Ensemble. Prvý z nich je akýmsi voľným zoskupením hudobníkov, architektov, výtvarníkov a tanečníkov pod umeleckým vedením Ivana Šillera. Hlavným zámerom tohto nevšedného konceptu je realizovať multimediálne predstavenia, ktoré spájajú rôzne druhy umenia a reflektujú súčasnosť. Na Bažant Pohode predstavia svoj projekt Living Room so štyrmi organmi, dvomi marakasmi, detským klavírom, paličkami či fľaškami. Performance vychádza zo skladby Martina Burlasa Záznam siedmeho dňa, no zaznie aj hudba Johna Cagea a Steva Reicha.

Okolo orchestra Veni sa dejú zaujímavé veci. Najnovším počinom je vznik jeho študentskej odnože – Veni Academy Ensemble, v ktorom sa stretávajú študenti konzervatórií a hudobných vysokých škôl z celého Slovenska, aby interpretovali to najsúčasnejšie, čo ponúka scéna klasickej hudby. Mimoriadnym zážitkom bude sledovať orchester počas "riadenej" improvizácie, kedy hráči reagujú na rôzne prapodivnoúchvatné signály od dirigenta, súčasťou hudby vytváranej priamo na mieste a tým pádom neopakovateľnej, sa často stávajú aj diváci. Ide o takmer neprenositeľný zážitok, ktorý treba zažiť naživo. Okrem toho Veni Academy Ensemble zahrá aj strhujúce minimalistické dielo Terryho Rileyho In C. Kto má rád nevšedné veci, ten si príde na svoje.

Ivan Šiller stojí aj za časťou programu vo festivalovom detskom parku, kde povedie workshopy klasickej hudby pre deti. Po úspešných predstaveniach na festivale Konvergencie sa uskutočnia v tomto roku aj na Bažant Pohode. Prvým z nich je workshop Hudba ako hra. Štvorica hudobníkov – okrem klavíristu Ivana Šillera aj huslista David Danel, klarinetista Ronald Šebesta a hráč na lesný roh Vojta Přemysl sa radi hrajú so zvukmi, tónmi a hudobnými nástrojmi a radi predstavujú hudbu ako hru aj deťom. Stačí, aby mali pripravené pozorné uši a ukážu im, v akom úžasnom svete zvukov žijeme. V detskom parku tiež prezradia, ako sa končí rozprávka o vojakovi, čertovi a princeznej.

Druhý Ivanov workshop pre deti má netradičný názov 3+2+1+1. Muzikanti Ivan Šiller, Zuzana Biščáková, Fero Király, Dalibor Kocian, Eunjoo Noh a jazzové trio Jazz Pop hravou formou vysvetlia najmenším návštevníkom festivalu, čo je odveký základ hudby, čo všetko z hudby sa dá vyjadriť tichom, slovom alebo aj číslami. "Deti vždy reagujú nádherne, snažíme sa ich nielen zabaviť, ale aj vtiahnuť do hry a niečo naučiť," hovorí Ivan Šiller. Určite sa ale pobavia a poučia aj vyššie ročníky.

K ozdobám programu v detskom parku bude určite patriť Orchester Základnej umeleckej školy Karola Pádivého v Trenčíne, ktorý je tradičným účastníkom Bažant Pohody a vždy si vyslúži silnú odozvu od nadšeného domáceho publika. Nevedno čím žiaci pod vedením Aleny Piatkovej prekvapia tento raz, určite by však nemali chýbať diela opavského skladateľa Pavla Hanouska ani improvizovaná legenda Maťko a Kubko.

--
Zdroj: SITA, Jfo.cz, Pohoda
Foto: Jfo.cz