Najprestížnejšie hudobné ceny na svete Grammy majú o 31 kategórií menej. Ide o najväčšiu a najvýznamnejšiu zmenu v 53-ročnej histórii udeľovania ocenení. Namiesto 109 gramofónikov teda v roku 2012 odovzdajú len 78. K existencii každej kategórie je nutných minimálne 25 uchádzačov, doteraz stačilo desať. Ak sa tri roky po sebe stane, že sa toto číslo nenaplní, kategóriu vyškrtnú zo zoznamu navždy.

V prípade 25 až 40 uchádzačov vyberú namiesto piatich len troch nominovaných. Podľa prezidenta Národnej akadémie nahrávacích umení a vied Neila Portnowa je cieľom zmien zvyšovanie prestíže a úrovne hudobných cien. Zmeny sa najviac dotkli hudobného žánru R&B, z ôsmich kategórií ostali len štyri, pričom tri z nich - pre najlepší mužský, ženský a skupinový výkon zhrnuli do jednej.

Najlepší ženský a mužský popový výkon bude odteraz zahŕňať kategória Najlepší popový sólový výkon. Do jednej sa spojí aj rockový sólový výkon a rockový výkon dua alebo skupiny. Počet rapových kategórií sa znížil z piatich, latino zo siedmich, a jazzých zo šiestich na štyri. Aj kategórie venované havajskej či pôvodnej americkej hudbe sa spolu s ďalšími zlúčia do jednej kategórie pre pôvodnú regionálnu hudbu.

--
Zdroj: SITA
Foto: Grammy.com