Na Uprising Reggae Festival sa tento rok chystá hudobná smršť. Ďalším potvrdeným menom obľúbeného bratislavského festivalu je ikona britského ragga - General Levy. Jeho hit Incredible v spolupráci s M-Beat z roku 1994 je dodnes hymnou ragga junglu. Práve z tohto tracku pochádza hláška "Booyaka", ktorú spolu so samotnou skladbou celosvetovo spopularizoval britský komik Sacha Baron Cohen vo svojej Da Ali G Show a neskôr aj vo filme Ali G Indahouse.

Legendárny britský MC má za sebou slušnú kariéru na rôznych hudobných scénach (reggae, ragga jungle, drum&bass), pritom je stále produktívny a populárny v celej Európe. Začiatkom 90. rokov, kedy sa ragga dostalo z undergroundu do mainstreamu (Chaka Demus & Pliers, Shaggy, Shabba Ranks), bol General Levy jediným britským reprezentantom tohto štýlu.

Jeho prvým trackom bol remake hitu od Toots & The Maytals Monkey Man. Celosvetovo ho však preslávil až už spomínaný singel Incredible, s ktorým dobyl svetové hitparády a zaradil sa medzi interpretov, s ktorými treba v hudobnom biznise počítať. Jeho extrémne rýchly flow je nenapodobiteľný, ľahko identifikovateľný a dodnes je charakteristickým prvkom jeho štýlu.


General Levy - Incredible (live - No Stress Festival 2010)

General Levy však nežije iba slávou z minulosti. Na konte má päť dlhohrajúcich platní, pričom jeho posledný album Spirit & Faith vyšiel v roku 2008 po dlhšej tvorivej pauze. Táto nahrávka je zmesou junglu, dubu, dancehallu a roots reggae s hosťami ako Jah Mason, Winston Irie či Ras Sherby. V posledných mesiacoch ho možno počuť aj na rôznych kompiláciách v rámci celej Európy - pravidelne sa objavuje na produkciách londýnskeho labelu Necessary Mayhem a vlani u svojich fanúšikov bodoval aj so skladbou Choo Choo Train, ktorá je spoluprácou s poľským soundsystémom Dreadsquad.


Choo Choo Train - live remix dubplate by General Levy

"Ako sa už pomaly stáva pravidlom, na Uprising prinášame ďalšiu legendu svojho žánru a veríme, že vás jeho show poriadne nabudí. Jeho koncert je veľkým zážitkom práve pre kombináciu rôznych štýlov," uviedli na oficiálnej stránke Uprising.sk organizátori festivalu. O jeho všestrannosti najlepšie svedčí nasledujúca kompilácia videí, v ktorých Levy "ragga-rapuje" do latina, swingu, rock'n'rollu, klasického hip-hopového či elektronického beatu.


General Levy - What Must I Do Part 2


General Levy dubplate special for Powa Flowa (swing ragga freestyle)


General Levy dubplate special for Convict Sound (rock'n'roll ragga freestyle)


General Levy - Heat (hip-hop ragga dubplate special for Yosh Sound)


General Levy - Professional Ganja 2011 Remix - Pass Out Riddim


M-Beat feat. General Levy - Incredible (original video)

--
Zdroj: Uprising.sk
Foto: Myspace.com/sixtounge