Zmyslom hudobných remixov je osloviť s tou istou skladbou vo viacerých prevedeniach rôzne cieľové skupiny poslucháčov. Študentka Martina Slováková si povedala, že ani národná hymna sa vo svojej originálnej podobe nemusí páčiť všetkým a tak pripravila projekt s názvom Slovenský národný remix. Zapojilo sa doňho sedem interpretov - Foolk, Isobutane, Kasioboy, stroon, Teapot, The Uniques a Ujko Osmos - ktorých remixy budú počas tohto týždňa odpremiérované na vlnách Rádia_FM.

Slovenský rozhlas má ako verejnoprávne médium zákonom stanovenú povinnosť hrať každý deň o polnoci národnú hymnu. K Rádiu Slovensko sa tento týždeň pridá aj alternatívne Rádio_FM, ktoré od pondelka 2. mája do nedele 8. mája odohrá vždy jeden zo siedmich remixov. Premiéra prvého z dielne The Uniques sa uskutoční už dnes o 24:00.

Aktualizácia: Tu si môžete vypočuť všetky remixy:



O projekte

Slovenský národný remix (SNR) je bakalárskou prácou Martiny Slovákovej na Vysokej škole výtvarných umení. Multimediálny projekt realizovaný vo verejnom priestore sa venuje téme štátnosti a vlastenectva, ktorú autorka vo svojej umeleckej tvorbe rozvíja už dlhšie, pričom reaguje na verejnú spoločenskú diskusiu. Projekt vedome pracuje s marketingovými stratégiami zacielenými na vekovú skupinu 15-35, ktorá sa identifikuje s kultúrou mimo stredného prúdu. Autori remixov pracovali bez nároku na honorár.

"Na začiatku ma vyprovokoval tzv. „vlastenecký zákon“ z dielne Slovenskej národnej strany. Hľadám civilné, priam užité, avšak nekomerčné polohy vlasteneckého prejavu a slabé miesta, ktoré využívam na spochybňovanie navrhovaných a praktizovaných stratégií. Projekt SNR začal otázkou, ako dostať hymnu ku skupine, ktorej vzťah k štátnym symbolom a vlasti má byť systematicky podporený zákonom a vyučovacím procesom, ako k tejto skupine školákov a študentov dostať hymnu civilným a im blízkym spôsobom. Ukazujem, že vzťah k štátnej hymne z pozície autora alebo poslucháča môže byť rôzny a nenesie vždy negatívne konotácie autoritatívnosti a propagandy. Zo štátnej hymny sa stáva námet, inšpirácia, východiskový bod," píše autorka na oficiálnej stránke projektu remix.slovakova.sk.

V prvom kole bolo k vytvoreniu remixu vyzvaných desať autorov, z ktorých sa do projektu zapojilo sedem. Výber hudobníkov predpokladal žánrovú pestrosť a rozmanitosť autorských prístupov, čo sa vo výsledku potvrdilo. Vzniklo tak sedem nových skladieb, ktoré majú predpoklady a ambície zaujať i poslucháča, ktorý nepozná pozadie celého konceptu.

Po exkluzívnej premiére v Rádiu_FM bude následne konkrétny remix sprístupnený na voľné stiahnutie cez online vydavateľstvo Exitab (exitab.exitmusic.org). Výzva na vytvorenie remixu štátnej hymny Slovenskej republiky bude po prezentácii bakalárskej práce otvorená aj pre ďalších slovenských autorov, hudobníkov, producentov a DJov s ambíciou dosiahnuť ideálny stav – počet remixov 365. Teda počet zodpovedajúci počtu dní v roku a umožňujúci hrať každý deň o polnoci v éteri verejnoprávneho rozhlasu vždy inú verziu slovenskej hymny.

O autorke

Martina Slováková (1988, Trnava) - Pôvodne študentka fotografie, aktuálne navštevujúca Ateliér videa a multimediálnej tvorby (doc. Daučíková) Katedry intermédií a multimédií na Vysokej škole výtvarných umení. Popri štúdiu a voľnej tvorbe zameranej okrem vlasteneckej tematiky i na rodinu, detstvo a dospievanie, a to formou subjektívnej dokumentácie a rekonštrukcie, sa venuje aj komerčnej tvorbe. Je autorkou tretej série Hudobných úletov pre neziskovú organizáciu Voices a videoklipu k aktuálnemu singlu Gramatika skupiny Puding Pani Elvisovej. Spolupracuje tiež s Rádiom_FM (Bažant Pohoda, Radio_Head Awards) alebo s Nadáciou Pontis (Via Bona, Naše mesto).

www.slovakova.sk
www.vimeo.com/slovakova

Viac informácií o projekte Slovenský národný remix nájdete na stránkach Remix.slovakova.sk, Facebook.com/SlovenskyNarodnyRemix a v éteri Rádia_FM.

Zdroj a vizuál: remix.slovakova.sk