Do programu festivalu Uprising so svetovými menami ako Gentleman, Looptroop Rockers, Lutan Fyah, či General Levy, dnes organizátori pripísali aj "otca ragga-junglu", ktorým nie je nik iný Congo Natty aka Rebel MC. Hudobná kariéra tejto britskej legendy začala už pred takmer tromi desaťročiami so ska-popovou skupinou Double Trouble. Začiatkom 90. rokov však Michael West, ako znie jeho občianske meno, začal pod pseudonymom Rebel MC kombinovať vplyvy hip-hopu, hardcore techna, dubu a reggae a zásadne tak prispel k rozmachu jungle music, ktorá v ďalších rokoch na britskej scéne zažila obrovský boom.

V zlatých časoch ragga-junglu, teda v prvej polovici deväťdesiatych rokov, sa West prezentoval ako MC a producent pod viacerými umeleckými menami - najväčšie undergroundové hymny vydal ako Congo Natty a neskôr aj pod menom Conquering Lion.

Skladby ako Junglist, Police In Helicopter, Under Mi Sensi, či Champion DJ sa už dávno stali klasikou svojho žánra a ich nesmrtelnosť je zaručená remixami od velikánov ako DJ Zinc, Aphrodite či Shy FX.


Congo Natty - Junglist

Premiérové vystúpenie Congo Nattyho na Slovensku bude o to výnimočnejšie, že na pódiu Uprisingu oslávi svoje 46 narodediny. Sám sa vyjadril, že o festivale už veľa počul a je potešený, že jeho prvá návšteva na Slovensku bude spojená práve s touto udalosťou. Na pomoc si z ostrovov berie Congo Dubz a Nãnci & Phoebe, dve "ostré" ženské MCs.

Jungle, ragga-jungle, drum&bass, dubstep, dub a digital reggae bude mať pod patronátom Mungo’s Station (jeden zo štyroch stagov na festivale), na ktorý donesú Mungo’s Hifi svoj mohutný zvuk zo Škótska.

Ďalšou potešujúcou správou pre organizátorov a priaznivcov festivalu je, že podľa serveru Gigero.com sa festival Uprising zaradil medzi 40 Top festivalov v Európe. To všetko naznačuje, že posledný augustový víkend (26.-27. 8.) na bratislavských Zlatých pieskoch bude Top.


Congo Natty, Tenor Fly, Nãnci & Phoebe live 2011

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka Uprising Reggae Festivalu 2011. Viac na www.uprising.sk a www.facebook.com/uprisingreggaefestival.