Festival Jazznica má medzi letnými podujatiami osobitý charakter vďaka komorným koncertom v Kostole sv. Kataríny v Banskej Štiavnici, malebnom mestečku uprostred nádhernej prírody. Všetky tieto atribúty ponúkne už počas prvého prázdninového víkendu 1.7. a 2.7. aj jubilejný 5. ročník spomínaného podujatia.

Prvý večer nebude núdza na hudobné stretnutia so starými známymi Martinom Valihorom a Oskarom Rózsom, ktorí sa uviedli aj na predchádzajúcich ročníkoch. Aktuálnym projektom RetroACT EXperience tentokrát stavili na funkové a soulové inšpirácie 70. rokov. Gitarista Miloš Železňák sa v poslednej dobe venoval sólovým projektom a bude pozoruhodné sledovať jeho interakcie s najswingujúcejším domácim rytmickým tandemom Róbert Ragan a Peter Solárik. Prekvapenia sľubujú aj zahraniční účinkujúci.

Cimbalistka a speváčka Zuzana Lapčíková sa v jazzovom svete blysla na albume Morava po boku svetoznámeho kontrabasistu Georga Mraza. Folklórnymi vplyvmi je pretkaná aj hudba jej kvinteta s virtuóznym klaviristom Ondrejom Krajňákom. Ruských jazzmenov počujeme na domácich pódiách len výnimočne. Očakávaním bude preto rusko-litovský projekt JazzEmotion z Kaliningradu, ktorého členovia dokážu sprostredkovať netradične poňaté dávky emócií. Podobne netradičným nástrojom bude barytónová gitara v rukách lídra maďarského Tria Viktora Hársa, člena legendárneho Hobo Blues Band. V poľsko-fínskom Mulasta Trio exceluje huslista Tomasz Mucha, absolvent Jazzového oddelenia Hudobnej akadémie v Katoviciach. Po sérii vystúpení na zahraničných festivaloch sa trio premiérovo predstaví aj na Slovensku.

Jazznica tradične ponúka okrem hlavného programu aj sprievodné podujatia: besedu s legendou slovenského jazzu Petrom Lipom a nočné Jam session v kaviarňach Divná pani a Art Cafe. Programom festivalu bude sprevádzať Dado Nagy.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu Jazznica 2011.

--
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk