Štúdio Rozhlasu a televízie Slovenska Košice vyhlásilo 16. mája 27. ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad. Do uzávierky 31. júla prihlásili interpreti celkom 302 doposiaľ mediálne nezverejnených piesní. Informáciu pre TASR poskytol hovorca RTVS Richard Šümeghy. V štúdiu RTVS v Košiciach sa 10. a 11. augusta uskutočnil výber semifinálových piesní tejto súťaže. Tie odznejú v priebehu septembra na Rádiu Slovensko v predpremiére.

Výberová komisia, v ktorej okrem hudobných redaktorov Rádia Regina pracovali aj Igor Timko a Zoltán Sallai zo skupiny No Name, gitarista a producent Peter Bič, spevák, skladateľ a textár Andy Ďurica a gitarista skupiny Nocadeň Robo Kopina, vybrala z prihlásených tridsať semifinálových piesní.

"Myslím si, že opodstatnenosť súťaže Košický zlatý poklad je v kontexte obrovského záujmu súťažiacich nespochybniteľná. Je skvelé skonštatovať, že sme v tomto ročníku zaznamenali rekordný počet prihlásených piesní. Výber semifinálových piesní nebol vôbec jednoduchý, pesničky mali naozaj slušnú úroveň. Chcem poďakovať všetkým, ktorí poslali do súťaže svoje piesne, držím palce semifinalistom a už teraz sa teším na finálový koncert," povedal riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy.

Finálová dvanástka piesní vzíde z SMS hlasovania poslucháčov, ktorí rozhodnú o prvej šestici piesní a z výberu druhej šestice piesní na základe rozhodnutia osobností slovenskej populárnej hudby, medzi ktorými sú Peter Nagy, Beáta Dubasová, Peter Cmorík a Marián Čekovský. Finálový koncert aktuálneho ročníka súťaže sa uskutoční 22. októbra, v priamom prenose ho odvysielala Rádio Slovensko a Rádio Regina. Víťaz získa okrem finančnej odmeny aj možnosť nakrútiť videoklip k víťaznej skladbe a priestor na nahrávanie ďalších skladieb v nahrávacom štúdiu RTVS v Košiciach. Víťazom ročníka 2010 je Tomáš Buranovský (na fotografii). Mladý talent z Malej Idy pri Košiciach zvíťazil vďaka skladbe Blízko cieľa, ku ktorej neskôr natočil aj svoj debutový videoklip.

Košický zlatý poklad ako ojedinelé podujatie zamerané na prezentáciu a propagáciu mladých talentovaných autorov a interpretov pôvodnej slovenskej populárnej hudby začalo písať svoju históriu v roku 1980. Vďaka nemu vzniklo a vo vysielaní Slovenského rozhlasu odznelo v premiére viac ako 300 nových piesní.

--
Zdroj: TASR
Foto: Tomasburanovsky.com