Prudká búrka, ktorá sa vo štvrtok rozpútala na belgickom festivale Pukkelpop, si vyžiadala životy minimálne piatich ľudí po tom, čo vyvracala stromy, strhla dva stage a veľkoplošné obrazovky. Ďalších viac ako 40 ľudí sa zranilo, niektorí z nich vážne. Organizátori festival, ktorý mal trvať až do soboty, po tragickom incidente zrušili.

"Obloha zrazu sčernela a tak sme sa šli skryť pred prichádzajúcim dažďom. V tom zrazu začalo liať. Vietor fúkal veľmi silno. Padali krúpy väčšie než jeden centimeter. Búrka začala vyvracať stromy. Bolo to neskutočné, ako koniec sveta," uviedla pre miestny denník Le Soir účastníčka festivalu Catherine Blaise.

Mnoho ľudí sa ukrylo do veľkého stanu, kde vystupovala kapela Smith Westerns. Práve počas jej koncertu sa stan zrútil.

Na miesto tragédie krátko po tom prišli sanitky a začali odvážať zranených do nemocnice. V gymnáziu v mestečku Kiewit, kde sa festival konal, zriadili krízové centrum, kde ošetrujú tých, čo utrpeli iba menšie zranenia alebo šok. Belgický premiér Yves Leterme vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom vyjadril rodinám obetí úprimnú sústrasť.

Festival Pukkelpop poznačili tragické udalosti aj vlani, keď na ňom skonal na srdcový infarkt Michael Been, zvukár kapely Black Rebel Motorcycle Club, a taktiež spevák britskej synthpopovej skupiny Ou Est Le Swimming Pool Charles Haddon. Ten krátko po vystúpení svojej kapely spáchal samovraždu, keď skočil zo stožiara za hlavným pódiom.

Medzi najväčšími hviezdami tohtoročného lineupu boli interpreti ako Foo Fighters, Eminem, The Offspring, dEUS, Kasabian, Apocalyptica, The Ting Tings, Deftones, 30 Seconds to Mars, Rise Against, či Mark Ronson. V minulosti na festivale vystúpili Sonic Youth, Ramones, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Neil Young, Radiohead, Metallica, Green Day, Guns N' Roses, Pixies, Daft Punk, The Prodigy, Nine Inch Nails alebo Iron Maiden.

--
Zdroj: SITA, Pukkelpop.be
Foto: Joris Bulckens - Pukkelpop.be (archívne foto z ročníka 2010)