Debutový album mladej opernej speváčky Patrície Janečkovej, známej vďaka víťazstvu v televíznej šou Talentmánia, sa na trhu objaví najneskôr 1. novembra. V exkluzívnom rozhovore pre Hudba.sk to potvrdila samotná interpretka. Obsahovať by mal štrnásť skladieb, medzi ktorými bude i pieseň s českým barytonistom Adamom Plachetkom – osud árie, ktorú mala Janečková spievať so svetoznámou slovenskou sopranistkou Adrianou Kučerovou však zostáva nejasný.

"Skladba s Adrianou sa mala nahrávať v dobe, kedy mala hlasovú indispozíciu. Viac než dôstojnou náhradou by mala byť Eva Dřízgová, známa česká sopranistka a Paťkina pedagogička," uviedol Patríciin otec Martin Janeček. Pripravovaný album bol nahrávaný na dvoch miestach – v Slovenskom rozhlase a v štúdiu Oskara Rózsu, ktorý má nad nahrávkou muzikantský dozor.

"Oskar je vynikajúci umelec a najmä úžasný človek. Polovičku albumu sme nahrávali v jeho štúdiu, no mne osobne sa lepšie spievalo v sále Slovenského rozhlasu, kde som za sebou mala celý orchester," dodala Janečková. Nahrávka by okrem skladieb klasickej a vážnej hudby mala obsahovať i autorský počin Oskara Rózsu – mladá interpretka sa však podľa vlastných slov zatiaľ autorsky angažovať nechce. "Na to je ešte priskoro. Snažím sa plne sústrediť na spev a výrazové prostriedky v ňom."

Súčasťou albumu by malo byť i DVD so záznamom z koncertu na festivale Viva Musica! 2011 (reportáž+foto), ktorý sa uskutočnil 27. júla v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. "Pôvodne sme rozmýšľali aj o zaradení živej skladby na CD, no napokon sme od toho upustili," uviedla.

Ďalšie plány trinásťročnej opernej divy sú zatiaľ nejasné. Slovenskému a českému publiku sa však predstaví už 8. októbra v rámci koncertu nadácie Petra Dvorského, pričom o niekoľko mesiacov neskôr vystúpi i v pražskom Obecním domě ako jedna z interpretiek tradičného vianočného koncertu.

Šnúru samostatných koncertov zatiaľ nechystá. "Na turné je ešte príliš skoro – nechceme to preháňať. O pár rokov čaká Paťku štúdium spevu a vyspievať sa ešte pred mutáciou hlasu by pre ňu mohlo mať fatálne následky," dodal Martin Janeček. "Ja by som sa dovtedy chcela naučiť hrať aspoň na klavír," uzavrela s úsmevom Patrícia.

--
Autor: Miroslav Meňhert
Fotografiu poskytla Barbora Drahovská