Už dnes začína večerným country bálom a koncertom Alana Mikušeka 13. ročník festivalu Lodenica v Piešťanoch. V programe ďalších dvoch festivalových dní sa okrem už avizovaných koncertujúcich bratov Nedvědovcov, Lenky Filipovej, Ivana Mládka, či Richarda Müllera objavila ešte jedna hviezda. Skupina Čechomor potvrdila, že na Lodenicu s ňou pricestuje aj dublinský rodák žijúci v New Yorku Gerry Leonard.

Sympatický Ír bol kapelníkom a gitaristom doprovodnej skupiny Davida Bowieho, spolupracoval tiež so Cyndi Lauper a Vondou Shepard. V súčasnosti sa venuje produkcii, skladaniu piesní a koncertovaniu so Suzanne Vega. Práve spoločné české koncertné turné americkej pesničkárky so skupinou Čechomor v roku 2009 bolo "spúšťačom" vzájomnej spolupráce.

Keď sa po šiestich rokoch od vydania posledného radového albumu skupina rozhodovala s kým bude nahrávať svoje nové pesničky, voľba padla práve na producenta Gerryho Leonarda. "Stretnutie s touto skupinou je pre mňa veľkým potešením, sú to výborní muzikanti a spolupráca prebieha v rodinnej atmosfére," pochvaľuje si prácu s českou legendou samotný Leonard. O výborných vzťahoch svedčí aj jeho účasť na niekoľkých koncertoch skupiny Čechomor v Čechách.

Na Slovensku ho fanúšikovia premiérovo uvidia už tento víkend na piešťanskej Lodenici. "Aj naši skalní fanúšikovia budú príjemne prekvapení ako vďaka Gerrymu znie súčasný Čechomor – určite si tento koncert nenechajte ujsť! A ešte jedna pozvánka – tešíme sa na Vás aj na autogramiáde po skončení nášho koncertu na Lodenici," odkazuje Karel Holas z Čechomoru.


Čechomor, Gerry Leonard, Ewa Farna - Maluški (live - Praha, Národní divadlo, 2010)

Dôvod pre spoluprácu Čechomoru so známym producentom bol od začiatku jasný. "Od projektu očakávame, že vďaka novému pohľadu nášho producenta na tvorbu Čechomoru budú naše pesničky znieť moderne a neotrelo," povedal ešte pred vydaním novinky Karel Holas. Albumu Místečko sa to jednoznačne podarilo aj vďaka účasti ďalších pre Čechomor netypických hostí ako Ewa Farna, či Ivan Tásler. Práve frontman skupiny IMT Smile je autorom hudby k titulnej skladbe albumu Místečko, ku ktorej kapela nedávno zverejnila oficiálny videoklip, ale aj k ďalšej s názvom Andulka. V oboch skladbách môžu fanúšikovia prešovskej skupiny počuť aj jeho hlas.


Čechomor - Místečko

Program festivalu Lodenica 2011 začína dnes (25.8.) večer otváracím country bálom so skupinou Váh River band s Evkou Jurišovou, počas ktorého svoj viac ako hodinový program odohrá aj legenda slovenskej rock-popovej country Allan Mikušek. Vstup na tento večer majú v cene majitelia dvojdňových, ale aj jednodňových vstupeniek na festival.

Samotné koncerty počas piatka a soboty začínajú už predpoludním na malej scéne Lodenička a následne na veľkej scéne Lodenica, kde sa v piatok 26. augusta môžu návštevníci tešiť na koncerty skupín Neznámi, Poutníci, Žalman a Fešáci, ktorí vystúpia spoločne s Míšou Tučnou. Najviac ľudí sa očakáva na večerných koncertoch bratov Jana a Františka Nedvědovcov, Richarda Müllera so skupinou, ale aj skupín Fleret a Rangers. Sobotňajší program na hlavnom pódiu otvorí o 15-tej prešovská skupina Hrdza, nasledovať budú vystúpenia skupín Družina, Slniečko a Arzén s Terchovcami. V sobotu večer na návštevníkov festivalu čakajú koncerty Lenky Filipovej a nestarnúceho Ivana Mládka spoločne s jeho Banjo Bandom. Festivalovú bodku za tohtoročnou Lodenicou dá spomínaný koncert skupiny Čechomor.

13. ročník festivalu Lodenica ponúka v predpredaji v sieťach Ticket-Art, Ticketstream a Ticketportal limitovaný počet dvojdňových permanentiek za cenu 18€ (na mieste 22€) a jednodňové vstupenky za 12€ (na mieste 15€). Všetky vstupenky platia aj v dnešný predvečer festivalu na Country bál spojený s koncertom Allana Mikušeka.


David Bowie feat. Gerry Leonard - Loving the Alien live

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Ján Kakaščík, PR manažér festivalu Lodenica 2011.