25. augusta si svet pripomína desať rokov od tragického úmrtia americkej R&B speváčky, herečky a modelky Aaliyah, ktorá sa dožila iba 22 rokov. Počas svojho krátkeho života stihla vydať tri albumy a účinkovať v dvoch filmoch: Romeo musí zomrieť (2000) a Kráľovná prekliatych (2002). Aaliyah si vyslúžila prezývky Princezná R&B a Kráľovná urban popu.

Aaliyah Dana Haughton sa narodila 16. januára 1979 v newyorskom Brooklyne. Už ako dieťa spievala na svadbách, charitatívnych podujatiach a v kostolnom zbore. Keď mala päť rokov, jej rodina sa presťahovala do Detroitu. V prvom ročníku na základnej škole účinkovala v hre Annie, pričom práve po tejto skúsenosti sa rozhodla, že chce pôsobiť v šoubiznise.

Jej otec Barry Hankerson bol bývalým manželom speváčky Gladys Knight, s ktorou Aaliyah ako dieťa chodila do New Yorku, kde sa zúčastňovala na konkurzoch do reklám a televíznych programov. Ako deväťročná účinkovala napríklad v talentovej súťaži Star Search a o dva roky neskôr vystupovala s Knight na jej koncertoch. V roku 1991 jej otec podpísal distribučný kontrakt s Jive Records a následne svoju dcéru, ktorá mala v tom čase 12 rokov, upísal k vlastnému labelu Blackground Records.

Neskôr ju zoznámil so spevákom R. Kellym, ktorý sa stal jej mentorom. Kelly taktiež napísal väčšinu skladieb na jej debutový album s názvom Age Ain't Nothing But A Number (1994), ktorý aj produkoval. Nahrávke sa v americkom albumovom rebríčku Billboard 200 podarilo dostať na 18. miesto, pričom sa z nej predali viac než tri milióny kópií. Aaliyah vydala z tohto albumu celkovo štyri single - Back & Forth, At Your Best (You Are Love), Age Ain't Nothing But A Number a The Thing I Like, pričom posledný spomínaný sa tiež nachádzal aj na soundtracku k filmu Naničhodník (1994).


Aaliyah - Age Ain't Nothing But A Number

Po vydaní debutového albumu talentovanej speváčky sa v médiách začali objavovať špekulácie o vzťahu medzi Aaliyah a Kellym, pričom niektoré správy hovorili aj o tajnej svadbe. Magazín Vibe neskôr prišiel s údajným sobášnym listom, podľa ktorého sa dvojica vzala 31. augusta 1994 v Rosemonte v Illinois. Aaliyah mala v tom čase iba 15 rokov, na sobášnom liste však bolo uvedené, že má 18. Nezákonný sobáš mali vo februári 1995 anulovať speváčkini rodičia. Kelly i Aaliyah aj po týchto správach naďalej tvrdili, že svadba sa nikdy neuskutočnila.

V roku 1996 Aaliyah opustila Jive Records a podpísala zmluvu s vydavateľstvom Atlantic Records, prostredníctvom ktorého vydala svoju druhú štúdiovku One In A Million (1996). Väčšinu textov jej napísala raperka Missy Elliott, pričom o produkciu sa postaral predovšetkým Timbaland. Ten v roku 2003 uviedol, že Aaliyah pre tento album nahrala až 57 piesní, väčšina z nich však nikdy nevyšla. Album, z ktorého pochádzalo až šesť singlov, sa dostal v albumovom rebríčku Billboard 200 na 18. priečku a predalo sa z neho viac než osem miliónov kópií.


Aaliyah - One in a Million

Rok po vydaní druhého albumu speváčka zmaturovala na Detroit High School for the Fine and Performing Arts a v tom istom roku odštartovala svoju hereckú kariéru, keď si zahrala samú seba v jednej epizóde seriálu New York Undercover (1994 - 1998). Taktiež nahrala coververziu skladby Journey to the Past, ktorá sa nachádzala na soundtracku k filmu Anastázia (1997). Autori tejto skladby Lynn Ahrens a Stephen Flaherty boli následne nominovaní na Oscara v kategórii Najlepšia pôvodná pieseň. Aaliyah v roku 1998 túto skladbu zaspievala aj na odovzdávaní Oscarov, čím sa stala najmladšou speváčkou v histórii, ktorá na odovzdávaní týchto prestížnych ocenení vystúpila. V tom istom roku podpísala aj zmluvu s módnym návrhárom Tommym Hilfigerom a následne sa predstavila ako modelka na viacerých jeho prehliadkach.


Aaliyah - Journey To The Past (live - Academy Awards 1998)

Svoju prvú filmovú rolu získala Aaliyah v roku 2000, keď ju režisér Andrzej Bartkowiak obsadil do akčnej snímky Romeo musí zomrieť (2000). Vo voľnej adaptácii hry Williama Shakespearea Romeo a Júlia si speváčka zahrala po boku Jeta Liho. Bola taktiež výkonnou producentkou soundtracku, na ktorý prispela hneď štyrmi skladbami. Jednou z nich bola pieseň Try Again, s ktorou sa dostala na vrchol singlového rebríčka Billboard Hot 100. Stala sa tak vôbec prvým interpretom, ktorému sa podarilo dobyť tento rebríček len na základe hranosti v rádiách bez toho, aby skladba vyšla ako samostatný singel. Videoklip k tejto skladbe následne získal dve ceny na MTV Video Music Awards a Aaliyah bola taktiež nominovaná na Grammy v kategórii Najlepšia R&B speváčka.


Aaliyah - Try Again

Krátko po dokončení filmu Romeo musí zomrieť začala Aaliyah nakrúcať fantasy snímku Kráľovná prekliatych (2002), v ktorej stvárnila kráľovnú upírov Akashu. Film sa ale dostal do kín až pol roka po speváčkinom úmrtí. Mala sa tiež objaviť v pokračovaniach Matrixu (1999), pričom stihla nakrútiť časť svojich scén pre Matrix Reloaded (2003) a mala si zahrať aj v treťom s názvom Matrix Revolutions (2003). Jej postavu menom Zee však nakoniec musela stvárniť Nona Gaye. Scény, ktoré speváčka natočila, sa stali súčasťou špeciálnej edície The Ultimate Matrix Collection. Aaliyah mala taktiež účinkovať v snímke Honey (2003), jej úlohu nakoniec stvárnila Jessica Alba. Plánované filmy Some Kind of Blue a remake snímky Sparkle (1976) museli pre jej úmrtie zrušiť úplne.

Práve pre svoje herecké aktivity pozastavila Aaliyah nahrávanie svojho tretieho albumu, na ktorom začala pracovať ešte v roku 1998. Eponymná nahrávka Aaliyah vyšla nakoniec 17. júla 2001, pričom väčšinu skladieb produkovali menej známi producenti ako Rapture, E. Seats, Bud'da a Rockstar. Timbaland prispel iba troma produkciami. Album debutoval na druhom mieste rebríčka Billboard 200 s predajnosťou 190-tisíc kópií. Nahrávka sa dostala na vrchol po siedmich týždňoch od vydania, v čase speváčkinho úmrtia, a bola taktiež nominovaná na Grammy v kategórii Najlepší R&B album.


Aaliyah - Rock the Boat

Dvadsiateho piateho augusta 2001 speváčka dokončila nakrúcanie videoklipu ku skladbe Rock The Boat na Bahamách. V ten istý deň o 18:45 miestneho času nastúpila spolu s ďalšími členmi produkčného tímu na letisku Marsh Harbour na ostrove Great Abaco do malého lietadla Cessna 402B, ktorým mali letieť do mesta Opa-locka na Floride. Pôvodne sa mali vrátiť do USA až o deň neskôr, nakoľko však filmovanie ukončili skôr, Aaliyah sa rozhodla letieť okamžite. Aj keď bola spomínaná Cessna 402B menšia než Cessna 404, ktorou na Bahamy prileteli, celý štáb a taktiež všetko vybavenie sa do nej zmestilo. Lietadlo však bolo preťažené a na palube bolo o jednu osobu viac, než bolo povolené.

Následkom toho sa lietadlo krátko po štarte, vo vzdialenosti približne 60 metrov od štartovacej dráhy, zrútilo do mokrade a následne explodovalo. Aaliyah, rovnako ako ďalších osem osôb vrátane pilota, haváriu neprežila. Miestny koroner uviedol, že speváčka utrpela vážne popáleniny a úder do hlavy. Taktiež dodal, že aj keby samotnú haváriu prežila, jej zranenia boli natoľko vážne, že by im neskôr podľahla. Speváčka bola v čase svojho úmrtia zasnúbená so spoluzakladateľom vydavateľstva Roc-A-Fella Records Damonom Dashom.

Haváriu lietadla skúmali vyšetrovatelia z National Transportation Safety Board (NTSB), ktorí zistili, že pilot Luis Morales nemal oprávnenie pilotovať. Vyšetrovanie totiž dokázalo, že Morales získal svoju licenciu od Federal Aviation Administration (FAA) podvodom, keď sfalšoval počet nalietaných hodín. Podobným spôsobom pravdepodobne získal aj zamestnanie v spoločnosti Blackhawk International Airways. Pitva okrem toho zistila, že v Moralesovom tele sa nachádzali stopy kokaínu a alkoholu. Predstavitelia NTSB navyše potvrdili, že lietadlo bolo v čase štartu výrazne preťažené.

Posledná rozlúčka so speváčkou sa uskutočnila 31. augusta 2001 v newyorskom Saint Ignatius Loyola Church. Strieborná rakva s jej telom bola umiestnená v presklenom voze, ktorý ťahal kôň. Na smútočnom obrade sa zišlo približne 800 ľudí, medzi ktorými nechýbali napríklad Missy Elliott, Timbaland, Gladys Knight, Lil' Kim a Sean "Diddy" Combs. Po pohrebe vypustili 22 bielych holubíc, ktoré symbolizovali speváčkin vek. Rakvu s jej telom uložili do krypty v mauzóleu Rosewood na cintoríne Ferncliff severne od New Yorku.


Aaliyah - We Need A Resolution

Na odovzdávaní MTV Video Music Awards 6. septembra 2001 si speváčkinu pamiatku uctili Janet Jackson, Missy Elliott, Timbaland, Ginuwine a jej brat Rashad. V tom istom roku organizácia United States Social Security Administration vydala vyhlásenie, že meno Aaliyah bolo medzi stovkou najpopulárnejších dievčenských mien pre novorodencov. V roku 2002 ju na American Music Awards vyhlásili za najlepšiu R&B umelkyňu a jej tretia štúdiovka Aaliyah sa stala Najlepším R&B alebo soulovým albumom.

V deň prvého výročia jej úmrtia sa na Times Square v New Yorku zhromaždili milióny fanúšikov, ktorí si uctili jej pamiatku minútou ticha. Rozhlasové stanice v celých Spojených štátoch si v tento deň speváčku pripomínali hraním jej skladieb. Desiateho decembra 2002 vydal label Blackground Records album I Care 4 U, ktorý okrem niektorých známych hitov obsahoval aj dovtedy nevydané skladby. Časť výťažku z predaja tohto albumu putovala na konto nadácie Aaliyah Memorial Fund, ktorá podporuje výskum rakoviny. V roku 2005 vyšla trojdisková kompilácia Ultimate Aaliyah, ktorá obsahovala dve CD a jedno DVD. Tento rok v júli mal premiéru dokumentárny film Aaliyah: Live In Amsterdam režiséra Pogusa Caesara, ktorý obsahuje záznam zo speváčkinho vystúpenia v roku 1995.


Aaliyah: Live In Amsterdam - trailer

Zdroj: SITA (Spracované podľa: allmusic.com, aaliyah.com, en.wikipedia.org, imdb.com, csfd.cz)
Foto: Myspace.com/aaliyah