Newyorská verejnoprávna rozhlasová stanica WNYC požiadala svojich poslucháčov, aby vybrali skladby, ktoré by chceli počuť v deň 10. výročia septembrových útokov na Svetové obchodné centrum a Pentagon. Programový riaditeľ stanice Chris Bannon uviedol: "Vzhľadom na to, aký významný 11. september je, vedeli sme, že naši poslucháči zareagujú, ale boli sme ohromení nad tým s akou hlbokou myšlienkou sa do toho dali."

Americkí poslucháči totiž nevyberali iba "prehnane šovinistické, vlastenecké klišé", vysvetlil Bannon pre britský denník Guardian. Desiatka skladieb, ktoré sú podľa poslucháčov pre deň výročia tragickej udalosti najvhodnejšie, je mixom klasickej a populárnej hudby. Z klasických skladieb sa tam napríklad nachádzajú Adagio for Strings, Fanfare for the Common Man či americká vlastenecká pieseň America The Beautiful.

V prvej desiatke sa ocitli tiež piesne inšpirované New Yorkom od Franka Sinatru, Alicie Keys (na fotografii) či Brucea Springsteena.

Desiatka skladieb vybraných poslucháčmi:

1. Samuel Barber - Adagio for Strings
2. Ralph Vaughan Williams - The Lark Ascending
3. Bruce Springsteen - The Rising
4. Aaron Copland - Fanfare for the Common Man
5. Samuel A Ward - America the Beautiful
6. Leonard Bernstein - hudba z muzikálu On the Town
7. George Gershwin - Rhapsody in Blue
8. Frank Sinatra - New York, New York
9. Alicia Keys and Jay-Z - Empire State of Mind
10. Johannes Brahms - Ein deutsches Requiem, nach Worten der heiligen Schrift, op. 45

Dňa 11. septembra 2001 zaútočili teroristi s použitím civilných lietadiel na budovy newyorského WTC a na americký Pentagon. Pri útokoch prišlo o život približne tritisíc ľudí.

Informácie zverejnila webová stránka NME.com.

--
Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Francois Mori (foto.sita.sk)