Od dnes, 28. septembra, až do 2. októbra Viedeň ožije novým mestským klubovým festivalom Waves Vienna. Festival si okrem uvedenia etablovaných mien hudobnej scény kladie za cieľ poskytnúť priestor talentovaným umelcom z Rakúska a blízkeho okolia. Sú medzi nimi aj tri slovenské kapely - Longital, The Uniques a Plastic Swans. Pod hlavičkou Wilsonicu sa navyše vo Viedni predstaví aj špička slovenskej elektronickej scény.

Počas piatich dní sa v legendárnych viedenských kluboch ako Flex, Badeschiff, Pratersauna, ale aj v netradičných verejných mestských priestoroch predvedie viac ako 80 hudobných zoskupení na dvanástich pódiách. Okrem večerných koncertov je na programe festivalu aj konferencia, ktorá dáva priestor pre networking hudobným vydavateľom, agentom, publicistom a všetkým, ktorých profesia zasahuje do hudobnej oblasti.

Hudobný program festivalu v duchu tohtoročného hesla "East Meets West" ponúkne zahraničných účinkujúcich, ktorí už majú svoje miesto na scéne isté, spolu s lokálnymi, ktorí majú potenciál sa tým zabehnutým v blízkej dobe vyrovnať. Pre Slovensko je len potešiteľné, že už vypredaný otvárací koncert obstará dnes večer slovenská dvojica Longital v spoločnom vystúpení s projektom éterickej viedenskej klavírnej umelkyne Anji Paschq, známejšej ako Soap & Skin. Na premiérovom ročníku Waves Vienna odohrajú svoje koncerty aj držitelia Radio_Head Awards Rádia_FM za najlepší album roka 2011 podľa kritikov - The Uniques, a banskobystrickí Plastic Swans.

Festivalu sa zúčastní aj slovenský Wilsonic, ktorý má kurátorsky na starosti štvrtkovú festivalovú noc klubu Pratersauna. Priestor tak dostanú talentovaní slovenskí producenti pokrokovej elektroniky - Foolk, Teapot a Stroon. Svoju aktuálnu tanečnú selekciu predstaví aj dídžej a muž v pozadí Wilsonicu - Tibor Holoda.

Medzi headlinermi sa na festivale objavia zvučné mená britskej scény ako Andrew Weatherall, British Sea Power, Photek či Gang of Four. Z Nemecka si do Viedne odskočí nudisco guru Munk, vydávajúci na prestížnej značke Gomma. Okrem iných sa predstavia aj dánske kapely WhoMadeWho a When Saints Go Machine, ktorých hudba má vďaka Rádiu_FM množstvo priaznivcov aj na Slovensku.

Kompletný program festivalu nájdete na oficiálnej stránke www.wavesvienna.at. Vstupenky sú k dispozícii aj v slovenskom elektronickom obchode www.tixy.sk.

Informácie o Waves Vienna pre Hudba.sk poskytol Marián Mitaš, PR manažér spriazneného slovenského festivalu Wilsonic.

--
Foto: Gregory Michenaud - Longital.com