Česká hudobná skupina OK Band uviedla pri príležitosti 30. výročia svojho vzniku na trh kompiláciu s názvom XXX (Best Of 1981 - 2011). Podľa lídra formácie Vladimíra Kočandrleho je album niečo, čo bolo potrebné spraviť a čo bude skupinu reprezentovať.

"Niekedy v roku 2010 sme sa stretli s Marcelou (speváčka M. Březinová, pozn. SITA) a začali sme sa rozprávať o tom, že pri príležitosti tridsiateho výročia začiatku fungovania skupiny by sme mohli urobiť nejaký definitívny výber. OK Band totiž dovtedy nemal reprezentatívny album. V tej chvíli sme ani nemali žiaden iný plán," povedal Kočandrle na úvod rozhovoru pre agentúru SITA.

Pri vyberaní skladieb sa však členovia kapely rozhodli, že urobia aj jednu novú vec. "Tým sme to celé spustili. Vedeli sme totiž, že tam musí byť aj skladba Zámek, no ten Marcela nenaspievala. Tak sme sa rozhodli, že ju opätovne nahráme trochu inak s jej spevom," priblížil hudobník. Nakoniec na kompiláciu zaradili okrem novej skladby Chanson d’amour (hneď v troch verziách) a nanovo nahratej piesne Zámek aj ďalšiu novinku s názvom Tak Mě Chyť.

"Ešte sme tam urobili takú koláž. Ide o krátku, približne minútovú vec, v ktorej do gitarového podkladu Marcela čosi naspievala," uviedol Kočandrle. Podľa neho bol pre OK Band vždy charakteristický technokratický prístup k hudbe v kombinácii s tajuplnou atmosférou. "To by podľa mňa mala prinášať aj táto platňa," uzavrel multiinštrumentalista.

Frontman kapely má teraz v pláne predstaviť tvorbu OK Bandu aj naživo na vybraných akciách. "Bude to zhruba tridsaťminútový program zostavený z najväčších hitov a novinky Chanson d’amour. Malo by ísť najmä o mestské slávnosti, prípadne festivaly. Rozhodne nechceme hrať dlhšie vystúpenia. Je to predsa veľký časový odstup a my chceme vystupovať s naozaj známymi vecami ako Snad za to může láska, Žižkovská zeď alebo Pár slov a dost - jednoducho so skladbami, ktoré sú živé i dnes. Ja som pomerne dosť vyťažený a predstava, že by som niekde vystupoval na dvojhodinových koncertoch je úplne nereálna," priblížil najbližšie plány skupiny skladateľ a textár, ktorý je zároveň riaditeľom českej, slovenskej a maďarskej pobočky vydavateľstva EMI.

Návrat zoskupenia OK Band by nebol ani zďaleka jediným v rámci hviezd 80. rokov. To, že sa zvuk a štýl interpretov týchto čias v súčasnosti dostáva opäť na scénu, si všimol i Vladimír Kočandrle. "Návrat zvuku osemdesiatych rokov je najviditeľnejší na albumoch starších skupín, ktoré roky ten zvuk veľmi menili. Konkrétne mám na mysli posledné albumy skupín Duran Duran, OMD a Alphaville. Spoločným znakom týchto nahrávok je, že pripomínajú úplne prvé albumy týchto kapiel. Dokonca v prípade Alphaville a OMD používajú totožné nástroje ako pri prvých albumoch. Takže ten trend vidím asi v tom, že je to spôsob ako vrátiť nejakú atmosféru, spomienky z minulosti spred x rokov," opísal český muzikant a podnikateľ príčiny návratu hviezd 80. rokov.

"Zvukový návrat sa pritom zameriava skôr na pôvodného fanúšika. Ak to je ale sugestívne, môže to osloviť aj novú skupinu ľudí. Napríklad v prípade Duran Duran si myslím, že rozhodne sú ďaleko presvedčivejší na All You Need Is Now ako na albume Red Carpet Massacre, ktorý robili s Timbalandom. Tam boli umelo narúbané nejaké jeho loopy na ich playbacky. Je to ako keby sa chceli prezliecť do niečoho, čo im nesedí. Koniec-koncov, ten umelec vždy nakoniec zostáva identický s tým, z čoho vzišiel a ten návrat je iba návratom k jeho vlastnej prirodzenosti," doplnil.

--
Zdroj: SITA
Foto: SITA/Jozef Jakubčo