Členovia legendárnej kapely The Beatles Paul McCartney a Ringo Starr prišli vzdať hold svojmu zosnulému priateľovi, gitaristovi Georgeovi Harrisonovi, na londýnskej premiére nového dokumentárneho filmu o jeho živote. Snímku Martina Scorseseho s názvom George Harrison: Living In The Material World si prišla pozrieť aj vdova po Harrisonovi Olivia a manželka zosnulého štvrtého člena kapely Johna Lennona Yoko Ono.

Scorsese pre britskú vysielaciu spoločnosť BBC uviedol, že k Harrisonovmu príbehu ho pritiahli jeho texty. "Celé roky sa zdalo, akoby jeho hudba riešila veci, s ktorými som bol zviazaný," povedal. "Našiel som v nej útechu a nádej a z jej počúvania som mal mimoriadny zážitok. Bol som ním fascinovaný," priznal oscarový režisér. Pripomenul tiež, že Harrisonova láska k Indii zmenila celú západnú kultúru.

Film George Harrison: Living In The Material World sa dostane do kín iba s obmedzením, no neskôr ho odvysielajú televízie BBC a HBO. Nakrúcanie triapolhodinovej snímky trvalo päť rokov a podľa Scorseseho vznikla iba vďaka vdove po muzikantovi Olivii Harrison. Tá totiž z rodinného archívu poskytla fotografie, domáce videá aj rôzne osobné artefakty. Ako prezradila, "rozlúčiť sa" s niektorými súčasťami archívu bolo ťažké, ale "napokon ju presvedčili, že je to v poriadku".

Na londýnskej premiére sa zúčastnili tiež bývalý producent The Beatles George Martin, muzikant Noel Gallagher, herec Ben Kingsley, komik Billy Connolly, režisér Terry Gilliam, gitarista The Rolling Stones Ronnie Wood, ako aj Harrisonova bývalá manželka Pattie Boyd. McCartneyho sprevádzala jeho snúbenica Nancy Shevell.

George Harrison zomrel v roku 2001 na rakovinu pľúc vo veku 58 rokov.

Informácie pochádzajú z webstránky bbc.co.uk.

--
Zdroj: SITA
Foto: AP Photo /Joel Ryan