Americká speváčka Beyoncé minulý týždeň zverejnila videoklip k svojmu najnovšiemu singlu Countdown. Hviezda R&B v ňom vystrieda niekoľko "tvárí" a outfitov a na niektorých tanečných záberoch je zjavné jej tehotné bruško. Manželka rapera Jay-Z je momentálne v štvrtom mesiaci tehotenstva. Fanúšikovia i médiá najskôr jej tanečné kreácie ocenili, no tvorcovia klipu sa rýchlo dostali pod paľbu kritiky pre podobnosť s prácou belgickej choreografky Anne Teresy De Keersmaeker.

Režisérka videa Adria Petty pre MTV uviedla, že o plagiát rozhodne nejde. "Priniesla som Beyoncé množstvo ukážok a spoločne sme niektoré vybrali. Verte, alebo nie, ale väčšinou išlo o ukážky moderného nemeckého tanca. Skutočne sa to takto vyvinulo," povedala Petty.

Kým niektoré hlasy hovoria o vyslovenom plagiátorstve, Petty tvrdí, že video má vzdávať hold viacerým ikonám vrátane herečky Audrey Hepburn či speváckej formácie The Supremes. Hepburn speváčka pripomenula tancom z filmu Usmievavá tvár (1957). "Inšpiráciu" experimentálnym tanečným dielom De Keersmaeker však zatiaľ oficiálne nepriznali. Reakciu Belgičanky a ukážku z filmu Rosas danst Rosas (1983), z ktorého sú v klipe niektoré scény doslova okopírované, nájdete nižšie.


Beyoncé - Countdown

Reakcie ľudí na internete sú protichodné. "Mám rád Beyoncé, ale vždy, keď niekoho kopíruje, jej fanúšikovia vyhlásia, že mu vzdáva poctu, takže sa mi zdá, že celá jej kariéra je postavená na poctách," uviedol jeden z fanúšikov na portáli Youtube. "Moja esej nie je plagiát, vzdávam ňou poctu pôvodnému autorovi. Vidíte, ako hlúpo to znie? Ak riadne nepriznala autorstvo alebo nepožiadala o povolenie, tak je podvodníčka," myslí si ďalšia používateľka obľúbeného videoportálu. Na tieto vyhlásenia reagovala ďalšia fanúšička speváčky, ktorá napísala: "Myslím si, že je smiešne, že ju nikto neobviňuje z kopírovania Audrey Hepburn, keďže tanec z Usmievavej tváre je tak dobre známy. Ale aj keď väčšina z vás, jednoducho rozmýšľajúcich nenávistníkov, až do včerajška nevedela, kto to je Anne Teresa De Keersmaeker, tak Beyoncé zrazu 'kradne'?"

_Prečo trvá popkultúre tridsať rokov, kým rozpozná kvalitu experimentálneho diela?

Samotná Belgičanka reagovala s chladnou hlavou až včera na blogu Theperformanceclub.org. "Ako mnohí iní ľudia, aj ja som bola extrémne prekvapená, keď som cez Facebook dostala správu o špeciálnej vsuvke mojich dvoch choreografií - Rosas danst Rosas (1983) a Achterland (1990) v novom klipe Beyoncé Countdown. Ľudia sa ma totiž pýtali, či som začala Rosas predávať komerčným kruhom... Keď som si potom pozrela samotný videoklip, bola som šokovaná podobnosťou nielen tanečných pohybov s Rosas danst Rosas, ale aj kostýmov, scén a dokonca konkrétnych záberov z filmu Thierryho De Meya. Zjavne Beyoncé alebo režisérka klipu Adria Petty vyrabovali mnohé pasáže integrálnych scén z nášho filmu," uviedla De Keersmaeker a doplnila: "Sú tam tiež niektoré kreácie prevzaté z Achterlandu, ale je to menej viditeľné, pretože je tam rozdiel v estetike."


Rosas danst Rosas (úryvok z filmu; choreografia: Anne Teresa De Keersmaeker, réžia: Thierry De Mey, 1983)

"Ľudia sa ma pýtajú, či sa hnevám alebo som poctená," pokračovala choreografka vo svojom príspevku na blogu. "Na jednej strane som rada, že Rosas danst Rosas môže snáď vďaka tomu osloviť masové publikum, čo by inak takéto tanečné dielo nikdy nemohlo dosiahnuť, napriek tomu, že vo svete tanca bolo v 80. rokoch veľmi populárne. A Beyoncé skutočne nie je tou najhoršou 'copycat', spieva aj tancuje veľmi dobre a má tiež dobrý vkus! Na druhej strane existujú pravidlá a dôsledky takýchto činov a nedokážem si predstaviť, že ona a jej tím si toho nie sú vedomí."

"Aby som to zhrnula, táto udalosť ma nenahnevala, ale prinútila ma zamyslieť sa nad pár vecami. Ako napríklad, prečo trvá populárnej kultúre tridsať rokov, kým rozpozná kvalitu experimentálneho tanečného diela?" pýta sa De Keersmaeker a dopĺňa, že jej pôvodné dielo bolo omnoho hlbšie ako videoklip americkej speváčky: "V 80. rokoch bol balet Rosas danst Rosas vnímaný ako ukážka ženskej sily v zmysle postoja žien k sexuálnemu vyjadreniu. Často sa ma preto pýtali, či je to dielo feministické. Teraz keď vidím, ako to tancuje Beyoncé, páči sa mi to, ale nevidím v tom nič viac. Je to zmyselné, ale len zábavným konzumným spôsobom."

Belgičanka na záver dodala, že podobnosť jej práce s klipom Countdown nie je len v jeho spracovaní. "Je tu aj jedna zábavná náhoda. Každý mi hovorí, že (Beyoncé) tancuje a pritom je v štvrtom mesiaci. V roku 1996, keď som pracovala na ďalšom filme s režisérom De Meyom, bola som tehotná s mojím druhým dieťaťom. Takže jej dnes môžem len zaželať rovnakú radosť, akú mne priniesla moja dcéra."

Americká speváčka by mala priviesť svojho prvého potomka na svet vo februári. "Môj manžel a ja sme spolu už desať rokov. Od mojich dvadsiatich rokov. Cítim, že teraz je ten správny čas a som veľmi šťastná," uviedla Beyoncé v austrálskom programe Sunday Night. O svojom tehotenstve po prvý raz informovala na čiernom koberci pred odovzdávaním MTV Video Music Awards v auguste.

--
Zdroj: SITA, Theperformanceclub.org
Foto: AP Photo/Evan Agostini