Michael Jackson sa nemohol zabiť tým, že sám užil silné sedatívum. Tvrdí to lekár Christopher Rogers, ktorý vykonal pitvu Kráľa popu. Podľa jeho zistení je oveľa pravdepodobnejšie, že mu jeho osobný lekár Conrad Murray dal omylom príliš veľké množstvo anestetika s aktívnou látkou propofol, aby mu pomohol zaspať. "Okolnosti z môjho pohľadu nenasvedčujú tomu, že by sám užil anestetikum s propofolom," povedal Rogers pred súdom v Los Angeles.

Murray je v prípade, ktorý riešia na súde v Los Angeles, obvinený z neúmyselného zabitia, ktorého sa mal dopustiť tým, že dal Jacksonovi príliš veľkú dávku anestetika s účinnou látkou propofol, ktorá ho mala v kombinácii s inými liekmi zabiť. Jeho obhajcovia ale tvrdia že si ju spevák dal sám vo chvíli, keď lekár nebol v jeho izbe.

Murray minulý týždeň na súde tvrdil, že bol preč z izby len asi dve minúty, no aj to Jacksonovi stačilo na to, aby anestetikum užil. Keď sa lekár po dvoch minútach 25. júna 2009 vrátil z kúpeľne, spevák už nedýchal. Podľa patológa Christophera Rogersa ale Jackson nemal dostatok času na to, aby si intravenózne aplikoval toľko propofolu, aby to zastavilo jeho dýchanie predtým, než sa Murray vráti. "Podľa mňa je tento scenár nepravdepodobný," povedal Rogers. Murray priznal, že hudobníkovi dal 25 miligramov anestetika, ktoré sám spevák nazýval "mliekom", a zrejme aj istú nadmernú dávku, ktorá však bola v norme. Rogers však na súde povedal, že lekár nadmernú dávku nemal presne odmeranú a preto sa mu mohlo stať, že spevákovi podal viac, ako bolo únosné. "Jednoducho mohol len odhadnúť, koľko anestetika spevákovi dáva," uviedol Rogers.

Na pondelňajšom pojednávaní si porota pozrela nahé mŕtve telo Michaela Jacksona, pričom jeho pohlavné orgány boli na fotke začiernené. Fotografiu z pitevne si pozrela aj jeho matka Katherine, ktorá ale krátko potom súdnu miestnosť opustila. V stredu vypovedal kardiológ Alon Steinberg, ktorý tvrdí, že Jackson 25. júna 2009 nemusel zomrieť v prípade, ak by jeho lekár Conrad Murray včas zavolal záchranku. Steinberg povedal, že Murrayho povinnosťou bolo po zistení, že spevák nedýcha ihneď zavolať záchrannú službu. "V Amerike je to všeobecne známe pravidlo. Nemusíte byť odborník, aby ste vedeli, že takýto človek potrebuje okamžitú pomoc," povedal kardiológ.

Po pondelkovom pojednávaní bola v stredu veľkým prekvapením zmena stanoviska obhajoby v prípade spôsobu, akým mal spevák užiť nadmernú dávku anestetika s propofolom. Obhajcovia 58-ročného Murrayho totiž od začiatku procesu tvrdili, že Jackson si anestetikum podal perorálne v čase, keď sa na dve minúty lekár vzdialil z izby. V stredu ale od tohto tvrdenia upustili. "V prípade už netrváme na tom, že propofol užil perorálne," povedal jeden z obhajcov Michael Flanagan, pričom ako dôvod označil to, že to nevedia dokázať. Obhajoba ale naďalej nepopiera, že toto anestetikum mohol užiť intravenózne alebo inak. Každopádne, Steinberg v stredu kritizoval už samotný fakt, že lekár odišiel z izby. "Nemôžete sa vzdialiť z izby, ak monitorujete pacienta, špeciálne, ak pracujete s tak nebezpečnou látkou akou je propofol. Je to ako keby ste nechali spať malé dieťa na kuchynskej linke," povedal Steinberg.

Murray je obvinený z toho, že dal hudobníkovi príliš veľa anestetika s propofolom, aby mu pomohol zaspať. Lekár ale priznal iba to, že mu o 10:40 miestneho času podal 25 miligramov anestetika s propofolom po tom, čo celú noc nespal, keď mu nezabrali slabšie sedatíva. Medzi ne patrili lorazepam a midazolam. Po príchode z kúpeľne a zistení, že spevák nedýcha Murray hneď nezavolal na číslo 911, ale najprv sa ho pokúsil oživiť, potom zatelefonoval Jacksonovmu osobnému asistentovi, ktorý zavolal bezpečnostnej službe a až tá zavolala o 12:20 zdravotnú službu. Alon Steinberg povedal, že ak by zdravotníci prišli do hudobníkovho domu len o šesť minút skôr, mohli by mu zachrániť život.

Súd s lekárom Jacksona by mal trvať približne päť týždňov, asi do konca októbra. Ak Murraymu dokážu vinu, môže ísť do väzenia až na štyri roky.

Informácie pochádzajú z agentúry AFP a webovej stránka bbc.co.uk.

--
Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Al Seib