Britská speváčka a skladateľka Kate Bush oznámila, že odohrá sériu 15 koncertov v londýnskom Hammersmith Apollo. Šnúra bude niesť názov Before The Dawn a mala by trvať od 26. augusta do 19. septembra. Pôjde o vôbec prvé turné, ktoré Bush absolvuje od roku 1979.

Kate Bush počas svojej kariéry odohrala iba jedinú koncertnú šnúru. Pod názvom Tour of Life sa odohrala v roku 1979 a trvala dva mesiace. Odvtedy sa síce na pódium občas postavila a taktiež vydávala albumy, avšak už nikdy neabsolvovala žiadnu koncertnú sériu. Naposledy ju mohli jej fanúšikovia vidieť naživo 17. januára 2002, kedy sa objavila po boku Davida Gilmoura, s ktorým odspievala časť piesne Comfortably Numb v londýnskej Royal Festival Hall.

V roku 2011 však v rozhovore pre magazín Classic Rock priznala, že sa chce opäť vrátiť na pódiá. "Dúfam, že raz budem mať šancu spraviť nejaké koncerty. Možno nie priamo turné, ale aspoň niečo," uviedla. Svoj nepriamy sľub tak splnila a na svojej oficiálnej webstránke oznámila, že odohrá sériu 15 vystúpení. "Som veľmi šťastná, že vám môžem oznámiť, že v auguste a v septembri odohrám niekoľko koncertov. Verím, že sa ku mne pridáte a teším sa na naše stretnutie," napísala 55-ročná speváčka vo vyjadrení na portáli Katebush.com.

Biografia

Kate Bush debutovala v roku 1978, keď vydala svoju prvú štúdiovku The Kick Inside. V tom istom roku stihla vydať aj svoj druhý album Lionheart, po ktorom nasledovali kúsky Never for Ever (1980), The Dreaming (1982), Hounds of Love (1985), The Sensual World (1989) a The Red Shoes (1993). Následne si dala 12-ročnú prestávku a zmizla z očí verejnosti. V roku 2005 jej vyšiel album Aerial a v roku 2011 uviedla na trh nahrávky Director's Cut a 50 Words for Snow. Okrem toho má na svojom konte kompiláciu The Whole Story (1986), live nahrávku Live at Hammersmith Odeon (1994) a EP On Stage (1979) a Kate Bush (1983).

Medzi jej najznámejšie skladby patria Wuthering Heights, Running Up That Hill, Cloudbusting, Rocket Man, Babooshka, King of the Mountain či duet s Petrom Gabrielom Don't Give Up. Viacnásobná držiteľka Brit Award okrem toho spolupracovala aj s Eltonom Johnom, Ericom Claptonom, Davidom Gilmourom či Princeom. Minulý rok jej bol udelený Rad britského impéria CBE od britskej kráľovnej Alžbety II.


Text: Hudba.sk (SITA, Nme.com, Digitalspy.co.uk, Drownedinsound.com)
Foto: Katebush.com

Súvisiaci interpreti: Kate Bush