Skupina Harlej nahrala tento rok, v ktorom oslavuje 25 rokov existencie, svoj už trinásty album s názvom Smutku dávám sbohem. Vyšiel začiatkom marca a prvýkrát sa Harlej dočká okrem CD a digitálnej podoby aj vydania vinylu, a to v podobe limitovaného nákladu, ktorý je očíslovaný.

Nový štúdiový album skupiny vyšiel takmer presne tri roky po predchádzajúcej úspešnej albumovej nahrávke Hodný holky zlý kluky chtěj. Obsahuje 11 pôvodných piesní, väčšinou od kapelníka Tondu Rauera. V plnej sile sa k textovaniu vrátil ich dlhoročný kamarát Tomáš Miřátský, ktorý napísal väčšinu textov z prvých albumov. "Hoci slogan Smútku dávám sbohem vznikol absolútnu náhodou, už v priebehu prípravy albumu dal všetkému asi určitý smer," ozrejmuje Tonda Rauer význam titulnej piesne a dodáva: "Každý máme občas chvíle, kedy už chceme a potrebujeme dať nejkému svojmu smútku sbohom. Navyše si každý tú možnosť zaslúžime. Verím tomu, že nie sme na svete kvôli tomu, aby sme sa trápili."


Skladba Tráva je spomienka na autorskú spoluprácu s pôvodným spevákom Vláďom Šafránkom predčasne zosnulým pred necelými dvoma rokmi."Vláďa prišiel s nápadom na túto pieseň kedysi pri príprave nahrávok pre Brain, ale nech sme s ním robili čokoľvek, stále z toho bola pesnička typická pre Harlej." K nahrávaniu piesne A já tě nechci! si kapela k spolupráci pozvala speváčku a harmonikárku zo skupiny Tři sestry. "Gitarová vyhrávka, ktorú som do pesničky nahral, mi evokovala harmoniku Tři sester, a pretože mám Tři sestry veľmi rád, bol to už iba kúsok od kroku urobiť song ako duet so Supicou. Vznikla tak určite najveselšia pesnička celého albumu."

Album Smutku dávám sbohem nahral Harlej v stálom zložení Tomáš Hrbáček (spev), Tonda Rauer (gitara), Kolinss (basová gitara), Libor Fanta (bicie), Milan Hoffmann (gitara).

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová.

Foto: Evina Schmidová

Súvisiaci interpreti: Harlej