Pesničkárka Soňa Horňáková vydáva po deväťročnej odmlke svoj nový štúdiový album. Nahrávka vychádza pod názvom V šere lesklých stromov vo vydavateľstve Real Music House. Do života ho oficiálne uvedie známy slovenský pesničkár, spisovateľ, divadelník a publicista, Miloš Janoušek v piatok 24. mája o 19:00 v bratislavskom divadle Ticho a spol.

"Tento album je pre mňa dosiahnutím toho, čo som celé roky vo svojej hlave počula, ale nevedela zrealizovať. Musela som si teda počkať na tých správnych ľudí, ktorí moje hudobné vízie dokázali neporušené z hlavy vybrať, obohatiť o neskutočne dobré hudobné nápady, inštrumentálnu virtuozitu a dať im podobu, s ktorou absolútne súhlasím," hovorí o svojej novinke Soňa Horňáková.

Na koncernom krste v divadle Ticho a spol. zahrá v piatok sama s gitarou výber zo svojho staršieho repertoáru, a tiež nové piesne z albumu V šere lesklých stromov. Niektoré z nich zaznejú v sprievode hudobných hostí - aranžérov, producentov a vydavateľov tohto hudobného titulu Roberta Pospiša (klávesy, hammond, vokály, ústna harmonika, beatbox) a Martina Sillaya (elektrické a nylonové gitary, hammond). Dvojica hudobníkov predstaví v krátkom koncertnom bloku aj svoju vlastnú hudobnú tvorbu.

Eklektické ponímanie hudby, príznačné pre Soninu tvorbu, je prítomné aj v kolekcii jedenástich nových piesní, v ktorých sa s prirodzenou ľahkosťou prelínajú pre ňu typické hudobné žánre ako folk, blues či pop rock, s jemnými náznakmi jazzových prvkov. V spojení s jej poetickými textami, smutným, zamatovým hlasom, vkusnými, citlivými aranžmánmi dvojice Pospiš - Sillay a majstrovským hudobným vkladom uznávaného basgitaristu Juraja Grigláka vzniklo pozoruhodná nahrávka s nadčasovou hodnotou.

Novinka vychádza vo vydavateľstve Real Music House, za ktorým stojí hudobná dvojica Robert Pospiš a Martin Sillay. Vydanie albumu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Hudobný fond. 
 
Vypočujte si ukážku z albumu v podobe skladby Pýtaš sa ma:


Speváčka, gitaristka, skladateľka a textárka Soňa Horňáková svoju hudobnú kariéru odštartovala koncom 70. rokov so študentskými skupinami Mladosť a Letorosty. Neskôr účinkovala v bratislavských folk-rockových formáciách Strom, Nika a SH Band. Spolupracovala so známymi slovenskými hudobníkmi ako Andrej Šeban, Fero Griglák, Pavol Hammel, Richard Müller, Tono Jaro, Martin Karvaš, Tono Kubasák, Peter Zagar, Oldo Petráš, Boris Sodoma, Martin Gašpar, Erich "Boboš" Procházka, Ajdži Sabo, Martin Zajko, Henry Tóth, Jana Krajčovičová, Juraj Burian, Richard Jajcay, Marián Jaslovský, Vlado Kaňák, Gusto Čech či Paľo Smolka.

Je autorkou vyše stovky pesničiek, scénickej hudby k rozhlasovým hrám pre deti a mládež a k niekoľkým poetickým programom v STV. V roku 1998 vytvorila a nahrala pre Slovenský rozhlas, v spolupráci s popredným spisovateľom a básnikom Danielom Hevierom, rozprávkovo-hudobný projekt Buvirozprávky. Je držiteľkou hudobných ocenení Bratislavská lýra (1988), Zlatý triangel za piesne Dve básne pána Hikmeta a Biely pavúk (1986, 1987) a Aurel v kategórii najlepší folkový album roka za CD Pozdrav z Teonatu (2005).

Od roku 1989 je hudobnou redaktorkou v Slovenskom rozhlase v Bratislave, kde tvorí a moderuje špeciálne hudobné programy venované folkovej a alternatívnej popovej hudbe.

Redakciu informoval Robert Pospiš z vydavateľstva Real Music House.

Súvisiaci interpreti: Soňa Horňáková