Dva týždne pred konaním 21. ročníka festivalu Pohoda je známy časový harmonogram jednotlivých pódií. Tak ako každý rok, program je poriadne nabitý a čím je fanúšik otvorenejší rôznym hudobným žánrom, tým je rozhodovanie ťažšie. V niektorých prípadoch priam až bolestivé.

Organizátori zverejnili časový lineup v utorok na oficiálnom webe Pohodafestival.sk, kde si môžu fanúšikovia vybrať dva spôsoby zoradenia programu: line-up (podľa pódií) a timeline (podľa dní a hodín). Zároveň je pri oboch formátoch opäť dostupná aj praktická funkcia "vyklikávania" jednotlivých položiek programu. Vďaka nej si môžete jednoduchým spôsobom zvoliť vystúpenia, ktoré chcete vidieť, a ich zoznam si následne uložiť v počítači a vytlačiť.

"Aj tento rok zachovávame systém rozdelenia slotov koncertov hodina - hodina (resp. večer 90 minút - 90 minút). Po koncertoch nasledujú rovnako dlhé pauzy a susedné pódiá hrajú na striedačku. V praxi tento model umožňuje vidieť viac koncertov, a zároveň svojim nastavením zabraňuje presluchom medzi pódiami," uvádza tím Pohody v tlačovej správe k zverejneniu festivalového harmonogramu.

Vidieť čo najviac alebo si užiť koncerty v plnej dĺžke?

Ak sa vám po "vyklikaní" programu nič neprekrýva, môžete byť radi. My sa tento rok nevyhneme rozhodovaniu medzi rovnako lákavými, aj keď žánrovo odlišnými koncertmi. Najmä piatkový večer sa bude niesť v znamení riešenia dilemy medzi výraznými ženami súčasného takmer-mainstreamu a zásadnými postavami z histórie alternatívneho rocku. Konkrétne ide o prekrývajúce sa piatkové vystúpenia Solange vs. Thurston Moore Group (20:00) a M.I.A. vs. Mark Lanegan Band (23:00). Samozrejme, v prípade 90-minútových koncertov nie je problém si zážitky rozdeliť a stihnúť toho čo najviac, ale otázne je, či sú polovice dvoch koncertov v konečnom dôsledku viac ako jeden celý.

V prípade prvej veľkej dilemy medzi popom a alternatívou je navyše v rovnakom čase aj koncert slovenských "popovo-alternatívnych" Nvmeri. Rozhodnutí medzi kvalitnými zástupcami domácej scény a zaujímavými zahraničnými menami je inak v programe toľko, že ak by sme ich chceli menovať, zabrali by polovicu článku. V prípade bratislavského tria však silná konkurencia headlinerov zamrzí o to viac, že na Pohode prvýkrát naživo predstaví a pokrstí svoj zatiaľ nevydaný a dlho očakávaný druhý album.

V piatok večer si okrem toho fanúšikovia budú musieť vybrať napríklad aj medzi koncertom dvoch britských fenoménov. Sú nimi London Elektricity Big Band, ktorý je ukážkou výnimočného spojenia elektronickej hudby so živými nástrojmi, a Benjamin Clementine, držiteľ Mercury Prize a jeden z najzaujímavejších súčasných umelcov, ktorého prejav sa vymyká všetkým bežným žánrovým škatuľkám. Oba koncerty sa uskutočnia o 21:30. V rovnakom čase v sobotu zase nepoteší nutnosť výberu medzi krehko-drsnou krásou tvorby speváčky Dillon, synthpopovými Future Islands a undergroundovou senzáciou minuloročnej Pohody Ho99o9.

Pestrý program so silným domácim zastúpením

Tých rozhodovaní je samozrejme vzhľadom na veľký počet pódií vždy omnoho viac a každý má tie svoje, už tieto riadky však svedčia o tom, že nás napriek absencii dychberúcich mien nečaká slabý ročník. Svedčí o tom aj tradične pestrý zoznam ďalších účinkujúcich, ako sú alt-J, Birdy, Ylvis, Jake Bugg, The Jesus and Mary Chain, Rodrigo y Gabriela, Squarepusher, Beardyman alebo Sleaford Mods.

Z domácej scény nebudú chýbať pravidelne účinkujúce kapely ako Para, Billy Barman, Chiki Liki Tu-a, Slobodná Európa a po rokoch sa na na trenčianske letisko vráti aj Hudba z Marsu. Z mladšej generácie sa predstavia Katarzia, Fallgrapp, Katarína Máliková, Ľudové Mladistvá, Tolstoys a ďalší. Domácou špecialitou v programe je napríklad uvedenie kultového slovenského albumu Bolo nás jedenásť, ale aj muzikál Peter a Lucia v podaní potomkov pôvodných tvorcov hudby Deža Ursinyho a Jara Filipa, či projekty Pohoda 97 a Pohoda 21, o ktorých sa viac dočítate na webe festivalu.

Novinky od partnerov predstavia už zajtra

Podľa informácií zverejnených v utorok bolo 16 dní pred začiatkom podujatia v predaji posledných 3000 permanentiek. Ich predaj by mohlo ešte podporiť  spustenie predaja "kombo lístkov" s poľským festivalom OFF, na ktorom sa tento rok predstavia umelci ako PJ Harvey, Feist, Swans, Talib Kweli a mnoho ďalších. Pri kúpe spoločnej vstupenky na obe podujatia ušetríte 15% z ich ceny.

Na štvrtok (22.6.) má tím Pohody naplánovanú poslednú predfestivalovú tlačovú konferenciu, na ktorej predstaví novinky a služby poskytované partnermi festivalu. Uskutoční sa v kaviarni Foxford na Obchodnej ulici v Bratislave o 10:00 a záujemcovia jej priebeh budú môcť sledovať aj naživo na Facebook stránke festivalu.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Anton Repka za Pohoda Festival)
Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Alt-J, Solange