Na jednom z našich najväčších európskych festivalov Sziget tento rok vystúpi aj demovnicová kapela Adalbert. Zo slovenskej hudobnej scény tak doplní line-up spolu s jazzovým velikánom Petrom Lipom a bratislavskou kapelou Longital.

Festival sa bude konať na takzvanom Ostrove slobody (Island of Freedom) v čase od 11. do 18. augusta. Kapela Adalbert vystúpi na Európskom pódiu (Europe Stage) 11. augusta v rámci prehliadky Youropean - Sziget International Talent Festival.

"Za všetko vďačíme Demovnici, ktorá súťaž usporiadala. Veľmi nás potešilo, že za nás hlasovalo toľko ľudí a že sa vďaka tomu dostaneme ako jediní zo Slovenska do výberu toho najlepšieho z európskych krajín," povedal frontman a zakladateľ formácie Adalbert Vojtěch Štědroň. "Predpokladám, že to bude skvelý zážitok. Chystáme rezkejší set našich pesničiek, ktorý bude na pomedzí rocku a elektroniky. Publikum na Szigete si vypočuje aj naše najnovšie skladby z pripravovaného albumu," dodal Štědroň.

Štvorčlenná členná kapela Adalbert vznikla z pôvodne sólového projektu Vojtěcha Štědroňa. Ten sa do Demovnice_FM (hitparáda Rádia_FM) prihlásil s temnou skladbou Shake me up. Neskôr však zaujal sviežim gitarovým zvukom na jednom z koncertov Go2Stage, kde predstavil aj skladbu Once Upon a Time z kompilácie Demovnica Naostro (Final Master 2013). Kapela v súčasnosti pripravuje spolu s hudobným producentom Marcelom Buntajom album, ktorý by mal vyjsť na jeseň.


Europe Stage je novinkou Szigetu

Pódium Europe Stage je v rámci festivalu Sziget novinkou. Predstavuje priestor pre nádejné európske kapely, ktoré svojou hudbou reprezentujú "Starý kontinent" a jeho multikulturalizmus. Tento ročník sa organizátori festivalu pri príležitosti 25. výročia pádu Berlínskeho múra sústredili na súčasnú a trend udávajúcu berlínsku hudobnú scénu. Ako sa však vyjadrila PR manažérka festivalu Sziget na Slovensku Silvia Turnerová, vystúpia tu aj kapely z iných kútov Európy. Na európskom pódiu sa predstaví aj bratislavské duo Longital, ktoré sa bude na festivale prezentovať prvýkrát.

Europe stage dá priestor víťazným kapelám z talentových súťaží zo 14 krajín prostredníctvom Youropean Talent Festivalu. V rámci neho zahrá aj spomínaná kapela Adalbert, ktorú si fanúšikovia na Slovensku vybrali prostredníctvom hlasovania, kde získali spomedzi 10 vybratých kapiel najviac hlasov.

Demovnica_FM je projekt Rádia_FM, ktorý hľadá nové slovenské hudobné talenty už od mája roku 2013. Prostredníctvom tohto projektu sa dostali do povedomia kapely ako Fúzy Múzy, Martina Javor, Tante Elze, Millhouse, Katarzia a mnoho iných. Viac sa o projekte dozviete TU.  

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Regina Annušová.

Foto: Stano Klačanský