Tridsaťštyriročný raper PSY sa môže stať prvým interpretom z Južnej Kórey na čele amerického singlového rebríčka. Jeho skladba Gangnam Style, ktorá sa stala počas leta na internete doslova fenoménom, je v súčasnosti na vrchole rebríčka predajnosti singlov v americkom obchode iTunes.

Na jednotku v rámci lokálnych rebríčkov iTunes sa mu podarilo dostať už aj v Belgicku, Kanade, Fínsku a na Novom Zélande, vo Veľkej Británii je na druhej priečke. Vďaka silnému digitálnemu predaju je Gangnam Style v americkom singlovom rebríčku Billboard Hot 100 zatiaľ na 11. priečke, v UK Charte patrí tomuto singlu aktuálne 37. pozícia.

Pozrite si aktuálnu TOP 20 v rebríčku Billboard

V USA sa pritom PSY môže dostať až na úplný vrchol, keďže v ostatných dňoch propagoval svoj medzinárodný hit v tých najsledovanejších amerických šou. Pred niekoľkými dňami sa predstavil napríklad v The Ellen DeGeneres Show, kde známu speváčku Britney Spears učil pohybovať sa tak, ako on vo svojom klipe. Raper sa už ukázal aj v populárnom programe Today televízie NBC a 6. septembra nechýbal na slávnostnom ceremoniáli MTV Video Music Awards.

Ďalší úspech: Video Gangnam Style sa dostalo do Guinnessovej knihy rekordov

PSY v šou Today v New Yorku
PSY predvádzal svoj tanec v populárnej šou Today v New Yorku - viac fotografií

Videoklip k jeho hitu, ktorý na YouTube dosiahol už takmer 230 miliónov pozretí, je nominovaný na MTV Europe Music Awards v kategórii Najlepšie video. K-popová hviezda už zaujala manažéra Scootera Brauna, ktorý má pod svojimi krídlami kanadského speváka Justina Biebera i jeho krajanku Carly Rae Jepsen. S Juhokórejčanom Braun podpísal kontrakt, ktorého detaily nie sú známe.

PSY rozpráva o tom ako zistil, že je slávny

Informácie pochádzajú z webovej stránky gigwise.com a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: Jason DeCrow/Invision/AP Images

Súvisiaci interpreti: Psy