Štátne divadlo Košice pripravuje na koniec novembra premiéru nového pôvodného muzikálu Móric Beňovský. Pod vedením režiséra Milana Antola sa v úlohách hlavných predstaviteľov objavia Tomáš Palonder ako Beňovský a Igor Timko v úlohe Stepanova.

Pre lídra skupiny No Name je to návrat do jeho rodného košického divadla po 16 rokoch. Igor Timko vyštudoval herectvo a po dlhšom čase sa vracia na divadelné dosky. "Na tvorbe muzikálu sa podieľajú ľudia, ktorých prácu dlhodobo sledujem. Či už je to textár Vlado Krausz alebo režisér, producent a autor muzikálu Milan Antol, ktorý spolupracoval pri písaní hudby s talentovaným Adriánom Harvanom. Pre mňa to bola ponuka, ktorá sa neodmieta," hovorí Igor Timko. Na pódiu si zahrá v tandeme s hlavnm predstaviteľom Beňovského Tomášom Palonderom. "Naše postavy sú vo vzájomnom vzťahu ako Ježiš a Judáš. Tomáš hrá Mórica a ja Stepanova, ktorý ho zradí a zavraždí."

Slováci si postavu Mórica Beňovského spájajú najmä s legendárnym seriálom v hlavnej postave s Jozefom Adamovičom. Práve on bol pedagógom, pod krídlami ktorého Igor Timko študoval na Akadémii umení v Banskej Bystrici. "Jožko Adamovič prežil ostatný čas svojho pedagogického pôsobenia práve tu u nás v Košiciach a pripadala do úvahy aj možnosť, že si spolu zahráme na jednej scéne v jednom predstavení," prezradil Timko.

Premiéra muzikálu je plánovaná na 29. novembra a dovtedy čaká celý realizačný tím ešte veľa skúšok. Ako sa bude dať skĺbiť táto práca spolu s vyťaženým koncertným programom skupiny No Name? "S vedením divadla sme sa dohodli na podmienke, že moje pôsobenie v muzikáli nijako nenaruší kapelový život, takže letenky medzi Prahou a Košicami mám už dnes nakúpené až do konca novembra," dodal Igor Timko.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Lenka Slaná.

Foto: archív skupiny No Name

Súvisiaci interpreti: No Name