Po dvojročnej pauze sa slovenský elektronický producent Foolk vracia s novým singlom. V pretlaku súčasnej elektroniky prináša citlivú kompozíciu inšpirovanú rodičovskou fascináciou svetom detí. Hlavnými znakmi singla Stella sú autentickosť, šum a bezprostrednosť.

"Stella je moja doposiaľ najintímnejšia skladba. Je to pohľad otca na dcéru, ktorá je zároveň obrovskou inšpiráciou," hovorí Dušan Vančo, ktorý už viac ako dekádu tvorí pod pseudonymom Foolk. Jeho pocity v prvej slovensky spievanej skladbe zosobnila svojím vokálom medzinárodne ostrieľaná trnavská speváčka a hudobníčka Jana Andevská. Tá je zároveň spolu s Martinom Balážom autorkou podmanivého textu.

Dôležitou súčasťou konceptu je minimalistický videoklip, v ktorom účinkuje Dušanova dcéra Stella. Hudobník zbieral veľmi osobné a bezprostredné zábery svojho dieťaťa objektívom 8mm aplikácie počas dvoch rokov. "Video vznikalo na miestach, ktoré mám rád alebo pre mňa veľa znamenali. Napríklad v okolí Trnavy, ale aj pri Prahe či na Liptove," dodáva Foolk o klipe. Zašumený vizuál s atmosférou dávnej minulosti, v kombinácii s jemnou, minimalistickou elektronikou, živým ukulele a klavírom, funguje krásne, až dojímavo.  



Skladba Stella vychádza dnes (21.9.) prostredníctvom serveru Bandcamp, kde môžete Foolka za jej stiahnutie podporiť ľubovoľnou sumou. Nájdete ju aj v katalógoch streamingových služieb Spotify, Apple Music či Deezer.

Foolk, vlastným menom Dušan Vančo, sa už viac ako dekádu venuje elektronike postavenej na samplovaní a eklektickom spájaní zvukov. Vo vydavateľstve Deadred Records vydal dva albumy so svojím originálnym live setupom vystúpil vo viacerých krajinách. Singel CMYK, ktorý v roku exkluzívne odpremiérovala BBC, má na Spotify viac ako 500-tisíc prehratí. 

Mohlo by vás zaujímať: Foolk predstavuje nový projekt Von Tirnau. Vypočujte si súčasný jazz z Trnavy

Redakciu Hudba.sk informoval Dušan Vančo. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa o Foolkovej tvorbe dozviete na oficiálnom webe www.foolk.net.

Súvisiaci interpreti: Foolk