Celý svet ho pozná pod prezývkami "Mr. Dynamite", "Krstný otec soulu" alebo "Najtvrdšie pracujúci muž šoubiznisu". Aký ale bol v skutočnosti spevák James Brown, muž, ktorého životný príbeh sa stal jednou z najzásadnejších kapitol na dejinách populárnej hudby?

Odpoveď ponúka hviezdna zostava tvorcov na čele s režisérom Tateom Taylorom (nominácia na Oscara za Čiernobiely svet) a producentmi Brianom Grazerom (Oscar za Čistú dušu) a Mickom Jaggerom, ktorý ponúka nielen vlastné bohaté hudobné skúsenosti, ale aj osobný pohľad na kolegu, ktorý bol preňho veľkou inšpiráciou a priateľom. "James Brown chcel byť v hudbe vždy napred. Predurčoval rytmus a vkus, jeho hudba sa stala súčasťou hip-hopového jazyka. Jeho život ma vždy fascinoval a dojímal, je mi cťou, že ho touto cestou môžem dostať k ľuďom," hovorí líder The Rolling Stones.

James Brown bol nepútaný živel, ktorý si vždy robil, čo chcel. Neznesiteľná opovážlivosť, ktorú v plnej kráse ukáže hneď v úvode vyše dvojhodinového filmu, má hlboké korene v jeho minulosti. K nej sa divák prepracováva postupne prostredníctvom retrospektívnych zábleskov, ktoré odhaľujú neľahké detstvo v dobách hospodárskej krízy, odlúčenie rodičov, pobyt v polepšovni a vo väzení. James nikdy úplne neprijal pravidlá, podľa ktorých spoločnosť fungovala. Aj preto ich permanentne porušoval a vo filme sú zobrazené aj temné stránky jeho osobnosti. Na druhej strane sa nebál meniť zavedené poriadky, čo mu pomáhalo v zásadných životných a predovšetkým hudobných rozhodnutiach. 


Film Get On Up, ktorý si názov zapožičal z jednej z najslávnejších Brownových pesničiek je nielen silným životným príbehom, ale zároveň si ho možno užiť aj ako hudobný koncert plný tých najväčších hitov. Tvorcovia použili originálny Brownov spev a autentický zvuk jeho kapiel, no zároveň od hercov požadovali, aby s maximálnou precíznosťou spevácky aj hudobne kopírovali originál. V hlavnej úlohe sa predstavil Chadwick Boseman, pre ktorého ide o životnú rolu a príležitosť, ďalšími účinkujúcimi sú Viola Davis, Dan Aykroyd, Nelsan Ellis, Jill Scott či Lennie James.

"Možno ma nepoznáte, ale na každej doske, ktorú doma máte, kúsok zo mňa nájdete," hovorí vo filme James Brown, muž, ktorého stojí za to spoznať, aby ste si spolu s ním mohli povedať: "I feel good!"

Pozrite si trailer k očakávanému životopisnému filmu o jednej z najväčších postáv nielen čiernej hudby. Na Slovensku sa bude snímka premietať od 13. novembra.


Zdroj: Barracuda Movie
Foto: Getonupmovieintl.com

Súvisiaci interpreti: James Brown