Na víťaza 3. série šou Zem spieva sme čakali netradične dlho. Pôvodný termín finálového večera, ktorý sa mal uskutočniť v marci, sa kvôli protiepidemickým opatreniam presunul na sobotu 19. decembra. A hoci ani v novom termíne neprebiehalo finále podľa pôvodných plánov a finalisti svoje vystúpenia nahrávali vopred, diváci neboli o veľkoleposť večera ukrátení a napätie panovalo až do konca.

RTVS priniesla na obrazovky takmer štvorhodinový živý prenos, počas ktorého sa o priazeň divákov uchádzalo 12 súborov, skupín a jednotlivcov. Vystúpenia najúspešnejších účastníkov tretieho ročníka boli počas priameho finálového prenosu púšťané zo záznamu, čo však neubralo na atraktivite celého programu. Naopak, je na mieste tvorcov folklórnej šou pochváliť za spôsob, akým sa napriek stále platným opatreniam podarilo úspešne dotiahnuť aktuálnu sériu, hoci s nechcenou dlhou prestávkou, do úspešného a sledovaného konca.

Kvalitne prevedené a najmä rôznorodé vystúpenia, hodnotenie porotcov a lokálpatriotov, rovnako ako početné reakcie divákov na Facebook stránke Zem spieva počas celého večera, udržiavali napätie až do samotného vyhlásenia výsledkov. A hoci bolo otázne, či sa diváci po deväťmesačnej prestávke ešte zo záujmom v masívnom počte vrátia k sledovaniu vyvrcholenia tretej série (hoci záujem naznačovalo už druhé semifinálové kolo odvysielané predchádzajúcu sobotu) a budú mať vôľu posielať hlasy svojim obľúbencom, ktorých spoznali začiatkom tohto roka, čísla zaslaných esemesiek hovoria za všetko.


Odlomáš s Jurajom Bačom

Svojím finálovým vystúpením si nakoniec najviac esemeskových hlasov z celkového počtu 55 152 hlasov, získal Folklórny súbor Považan, ktorý sa tak stal po Folklórnom súbore Urpín (2017) a Martinovi Repáňovi (2018) tretím víťazom folklórnej súťaže Zem spieva. Čo však bolo ohromujúce, rozdiel medzi prvým a druhým miestom, na ktorom sa umiestnil FS Podpoľanec, bol iba v šestnástich hlasoch. Považan vo víťaznom vystúpení predstavil dožinkovú slávnosť, ktorá vždy konala pri ukončení žatvy. Po nej vždy nasledovala zábava a odovzdávanie dožinkového venca. Toto všetko umne FS Považan zakomponoval do vystúpenia nazvanom Oldomáš, ktorým si definitívne získal srdcia divákov. V rámci neho si s nimi zaspieval aj ich lokálpatriot Juraj Bača.

Patriot Ján Ďurovčk označil vystúpenie za kultivované a vtipné. Upozornil tiež na nóvum v podobe tanca dievčat s cepmi a uvažoval nad tým, že to niekde bude musieť použiť aj on, tak sa mu na to dobre pozeralo. "Veľmi pekné predstavenie. Vycepovali ste to do krásneho výkonu," pridala sa aj Ľubica Čekovská a na záver Peter Dvorský pochválil ich krásny oldomáš. "Tie iskry boli v tanci, speve. Bolo cítiť lásku a radosť. Tie cepy boli elegantné. Bol to zážitok," uviedol vo svojom hodnotení.

Patrioti tesne pred vyhlásením výsledkov svoje tipy na víťaza, či mená svojich favoritov diplomaticky držali v tajnosti, členovia odbornej poroty, naopak, zopár mien spomenuli. Folklórny súbor Považan nezaznel z úst ani jedného z nich, a práve tu sa ukázalo, že vnímanie odborníkov na folklór a laikov pri televíznych obrazovkách môže byť odlišné a pre televíznych divákov boli smerodajné nielen kvalitatívne hodnoty vystúpení, ale aj emócie a sympatie, ktoré sa na nich cez obrazovku preniesli.


Atraktívne zapojenie patriotov

Divácky atraktívne boli jednotlivé vystúpenia aj vďaka spojeniu s lokálpatriotmi. Nie všetci mali možnosť sa kvôli opatreniam a vzdialenosti zapojiť priamo do vystúpení, čo je trocha škoda. No diváci si mohli vychutnať napríklad tanec a spev Lukáša Latináka so súborom Podpoľanec, drobnú ukážku hereckého talentu Vicy Kerekes vo vystúpení Adriany Fúrikovej. Zážitok na obrazovky prinieslo aj spojenie husľového virtuóza Dalibora Karvaya, ktorý sa pripojil k bratom Pôbišovcom. Herečka Petra Vajdová si na krátky moment zatancovala s talentovanou Natáliou Lettrichovou a výborné bolo aj vystúpenie Labirskych Beťare. Tí spievali piesne, ktorými sa získavajú srdcia vyvolených. Počas finálového večera bola ich vyvolenou šarmantná Katarína Knechtová, s ktorou si zaspievali.

Počas celého večera pribúdalo na sociálnej sieti Facebook množstvo komentárov od divákov. Prevažovala v nich radosť z jednotlivých vystúpení, prajnosť, hrdosť na súťažiacich aj na slovenský folklór vo všeobecnosti či na regionálnej úrovni. Táto pozitívna atmosféra tam zostala aj po vyhlásení výsledkov, kedy začali pribúdať gratulácie folklórnemu súboru Považan. A toto je na šou Zem spieva veľmi sympatické. Hoci mal každý svojho favorita, prípadne fandil každému rovnako, lebo mnohí písali, že si nevedia vybrať najlepšieho, neskĺzli komentujúci k osočovaniu a útokom. Prevládla radosť a prajnosť.

Bez divákov bolo možno finálové kolo smutnejšie. Chýbala interakcia medzi publikom, vystupujúcimi, moderátormi S hudbou vesmírnou, patriotmi a porotou. No radosť priamo z miesta natáčania sa presunula do obývačiek mnohých domácností a na sociálne siete, prostredníctvom ktorých mohli televízni diváci reagovať na jednotlivé vystúpenia a vyjadriť tak podporu súťažiacim, ale aj celému televíznemu formátu. Napriek obmedzeniam bol finálový večer zvládnutý veľmi dobre a jeho absolútni víťazi Folklórny súbor Považan si síce nemohli vychutnať víťazstvo v plnom lesku veľkolepého večera, ale to ich radosť určite nezmenšilo. Za všetko hovorila ich bezprostredná emotívna reakcia, ktorú sme mohli vidieť prostredníctvom video prenosu.




Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/zemspieva