Projekt Ostrov hudby narástol počas uplynulých troch rokov do nevídaných rozmerov. Na začiatku bol silný odkaz zosnulého novinára Juraja Kušnierika, ktorý podporoval a povzbudzoval hudobnú scénu v jej zahraničných ambíciách. Na tomto postavili tvorcovia projektu koncept prepájania slovenských nezávislých vydavateľstiev.

Snahou autorov bola od začiatku podpora slovenskej hudby v zahraničí. Od roku 2016 zverejnili tri hudobné kompilácie Ostrov hudby, zorganizovali turné po slovenských kluboch, organizovali vzdelávacie podujatia, zúčastňovali sa na zahraničných showcase festivaloch a vytvorili samostatný stage na festivale Sharpe. Celú históriu, kompilácie aj dokument si môžete pozrieť na novej webovej stránke ostrovhudby.sk.

Autori projektu Ostrov hudby sa rozhodli trilógiu obohatiť unikátnym a ambicióznym dokumentom o aktuálnej slovenskej nezávislej hudobnej scéne. Iniciátor projektu Richard Čermák si na režisérku stoličku pozval Martinu Slovákovú, ktorá sa zároveň stala aj producentkou celého dokumentu. Jej cieľom bolo zachytiť a odprezentovať súčasnú alternatívnu slovenskú hudobnú scénu zahraničnému publiku.

Môžete v ňom počuť názory ľudí ako Michal Kaščák (Pohoda), Daniel Baláž (Rádio_FM), Ondrej Geče (Slnko Records), Martin Turzík (Deadred Records), Vlado Škubla (Gergaz), Táňa Lehocká (Real Something), Peter Hapčo (Stanica Žilina-Záriečie), Alexander Čerevka (LALA Slovak Music Export, Sharpe festival), Martin "Iso" Krajčír (The Ills), Pišta Kráľovič (Nvmeri, FVLCRVM), Samo Štefanec (Bulp), B-Complex či Katarzia.

(Dokument je v angličtine, v prehrávači je možnosť zapnúť si slovenské titulky)


Dokument odpremiérovali na prestížnom festivale

Premiéru dokumentu si ako prví mohli vychutnať minulý týždeň návštevníci najväčšieho a najprestížnejšieho európskeho showcase festivalu Eurosonic v holandskom Groningene, ktorý bol tento rok špeciálne zameraný na českú a slovenskú hudobnú scénu. 
Aktuálne je dokument zadarmo k dispozícii na Youtube.

V priebehu roka bude premietaný v rámci rôznych tematických podujatí, na letných festivaloch a bude tiež súčasťou balíka slovenských delegátov a hudobných profesionálov, ktorí sa zúčastňujú zahraničných showcase festivalov a konferencií. Najbližšie ho môžete vidieť na väčšom plátne, s kvalitným zvukom a najmä s možnosťou stretnúť jeho tvorcov a aktérov v pondelok 28. januára Novej Cvernovke, kde sa od 17:00 chystá zaujímavý celovečerný program v nadväznosti na účasť Slovenska na Eurosonicu.

Prečítajte si: Slovensko z Eurosonicu 2019 vyťažilo maximum. Tento príbeh však ešte nekončí

Vyjadrenia tvorcov dokumentu a projektu Ostrov hudby

Martina Slováková (režisérka a producentka dokumentu):

"Dokument dramaturgicky nadväzuje na kompilácie a myšlienku projektu Ostrov hudby. Naším zámerom je osloviť zahraničného diváka, predstaviť hudobný priemysel na Slovensku, a preto je dokument nakrútený v angličtine. Chceme pomôcť slovenskému 'ostrovu hudby' získať viac fanúšikov za hranicami našej malej krajiny. Chceme ukázať, kde vzniká slovenská hudba, predstaviť festivaly, klubovú scénu, vydavateľstvá aj hudobníkov. Chceme vytvoriť audiovizuálne svedectvo doby, v ktorej žijeme. Chceme zachytiť scénu, ktorá nás inšpiruje. Na dokumente sme odpracovali viac ako  1200 hodín a nakrúcali sme od leta 2017."
 
Richard Čermák (tvorca projektu Ostrov hudby):
 
"Od začiatku bolo najdôležitejším poslaním upozorňovanie na dôležitosť prezentácie slovenskej hudby v zahraničí. Naším cieľom bolo vytvorenie platformy a viacerých nástrojov pre hudobných profesionálov, ktorí to myslia s propagáciou slovenskej hudby vážne. Počas troch rokov sa na projekte podieľalo množstvo ľudí a vyvrcholením je filmový dokument. Ostrov hudby tvoria hudobníci, fanúšikovia, médiá a dnes už aj kluby a festivaly."

Projekt Ostrov hudby vznikol v roku 2016 a v rámci Radio_Head Awards získal ocenenie za prínos do hudby, ktoré udeľuje Rádio_FM a Denník N.

Redakciu Hudba.sk za tvorcov projektu Ostrov hudby informoval Richard Čermák. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Martina Slováková