Fenomenálny trubkár a skladateľ Chris Botti vystúpi na Slovensku. So svojím jedinečným orchestrom vystúpi 22. októbra v Incheba Expo Arene v Bratislave. Usporiadateľská agentúra XL group už teraz sľubuje najsledovanejšiu jazzovú udalosť roka.

Chris Botti sa od vydania kritikou veľmi pozitívne prijatého titulu When I Fall In Love stal jedným z najpredávanejších amerických inštrumentálnych umelcov. Slávi úspech u popového i žánrovo vymedzeného publika, na svojom albumovom konte má štyri jazzové nahrávky, ktoré sa umiestili na prvých priečkach najrôznejších rebríčkov a pýši sa zlatými aj platinovými platňami ako aj cenou Grammy. Práve za svoj posledný album Impressions bol v roku 2013 ocenený cenou Grammy v kategórii Najlepší popový inštrumentálny album. Koncertuje po celom svete, doposiaľ predal viac ako štyri milióny albumov, našiel formu umeleckého prejavu, ktorý začína v jazze a putuje za hranice akéhokoľvek žánru.

Chris Botti sa narodil v roku 1962 v americkom Portlande. Počiatočný hudobný vplyv získal prostredníctvom jeho mamy, príležitostnej učiteľky klavíra. Na trúbku začal hrať ako deväťročný a naplno sa jej odovzdal v dvanástich rokoch, keď počul skladbu Milesa Davisa My Funny Valentine. Ako sedemnásťročného ho vybrali do McDonalds’ All American High School Jazz band. Po dokončení strednej školy začal študovať na Indiana University School of Music. Počas štúdia si spravil prestávku, keď v poslednom ročníku odišiel na krátke turné s Frankom Sinatrom a Buddy Rich-om.

V roku 1985 sa presťahoval do New Yorku s cieľom zdokonaľovať sa ako štúdiový hudobník. V roku 1990 sa začal jeho viac ako dekádu trvajúci koncertno-nahrávací vzťah s Paulom Simonom, ktorý Chrisovi otvoril cestu k ďalším umelcom veľkého hudobného sveta. Počas tohto obdobia Botti vystupoval s takými hviezdami ako Aretha Franklin, Natalie Cole, Bette Midler, Joni Mitchel a mnohými ďalšími.

Botti v posledných troch desaťročiach nahrával a vystupoval s tými najlepšími hudobníkmi, vrátane Stinga, Barbry Streisand, Tonyho Bennetta, Lady Gaga, Johna Mayera, či Andrea Bocelli. Na koncertných cestách strávil tento trubkár viac ako 300 dní v roku a zahral si najlepšie symfónie v najprestížnejších svetových centrách od Carnegie Hall a Hollywood Bowl po Sydney Opera House a Real Teatro di San Carlo v Taliansku.

Jeho album Impressions, ktorý získal cenu Grammy, je zatiaľ posledný z radu vydaných hviezdnych titulov, medzi ktoré patrí When I Fall In Love (2004), To Love Again: The Duets (2005), Italia (2007) či Chris Botti in Boston (2009), a potvrdzuje fakt, že Chris Botti je jedným z najzaujímavejších umelcov súdobej americkej hudobnej scény. Jeho originálna a jedinečná hra s výrazným zvukom dáva skladbám, na ktorých sa podieľali umelci ako Andrea Bocelli, Vince Gill, Herbie Hancock, Mark Knopfler a David Foster, originálnu a intímnu atmosféra vyvolávajúcu hudobnú predstavivosť. So všetkými svojimi doposiaľ vydanými albumami sa Chris Botti dôkladne etabloval ako jedna z najdôležitejších inovatívnych osobností súčasného hudobného sveta.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla usporiadateľská agentúra XL group. 

Súvisiaci interpreti: Chris Botti