Alternatívna rocková kapela pochádzajúca zo Stropkova a pôsobiaca v Trnave predstavuje singel Človek nového sveta, ktorý je úvodnou skladbou albumu 11 piesní z psychickej tiesni. Novinka zároveň získala debutový vizuál plný energie, zvratu a nastavenia zrkadla, ktorým skladba svojsky podáva posolstvo. Zaujímavosťou je, že skladba vznikla pred dlhými deviatimi rokmi a mala zohrať úlohu intra v akustickej podobe. Neskôr, po jej odohratí na koncertoch vo veľmi rýchlom tempe, od čoho kapela upustila, napokon získala dnešnú podobu.

Inšpirácie pre singel čerpala kapela jednoznačne z gitarovej hudby, a to z celej éry rock n rollu, punku, pokračujúc grungom, britpopom a končiac alternatívnymi vplyvmi. "Skladba je o jednom primitívnom tvorovi, ktorý obýva planétu zem a volá sa človek, ten istý človek, ktorý miluje pre love, nenávidí pre love, žije pre love a zabíja pre love. Vivat human," s úsmevom prezrádza spevák Wilo.

Nahrávanie skladby prebiehalo v bratislavskom štúdiu PULP pod taktovkou Mateja Turcera, tak ako aj celý album, ktorý obsahuje 11 skladieb a bol nahratý za 11 hodín. "Nahrávanie prebiehalo v uvoľnenej atmosfére a konkrétne táto skladba bola nahrávaná ako posledná z albumu, pričom na albume dostala miesto úvodného songu, tzv. intra," objasňuje Wilo. Už samotný názov kapely Möre napovedá, že všetko so sebou prináša viacero zvratov, v rómskom preklade znamená človek alebo chlap, a zároveň sa toto slovo v ďalších významoch objavuje vo viacerých svetových jazykoch.

O debutový videoklip sa postaral Michal Neffe z Neffe Production. "Vizuálom sa snažil reflektovať myšlienku a atmosféru skladby, čo sa mu, myslím, dokonale podarilo a na základe tejto našej skúsenosti plánujeme s Michalom realizovať i ďalšie videá," hovorí Wilo, tešiac sa na ich realizáciu v priebehu tohto roku.

"Dostal som ponuku od manažéra kapely, ktorý ma oslovil na základe môjho video portfólia, či by som mal záujem o vytvorenie klipu pre kapelu Möre. Po vypočutí celého albumu vo mne zarezonovalo päť skladieb a ako prvú som si vybral práve túto energickú skladbu s posolstvom mamonu, ktoré v sebe nesie," hovorí Michal Neffe.

Rok po svojom vzniku v roku 2021 nahrala kapela Möre debutový album 11 piesní z psychickej tiesni, ktorý plánuje v priebehu tohto roka vydať aj pod českým vydavateľstvom. Po prvom singli Búrka, ktorý rotoval v hitparáde Demovnica Rádia FM, je druhý singel Človek nového sveta predzvesťou formujúceho sa silného hudobného celku neprešpikovaného prvkami a výdobytkami dnešnej doby, ktorý dopĺňa slovenskú hudobnú scénu o melacholicko-apatickej, ukričanej, miestami až naštvanej kompozície.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.skk poskytol Michal Neffe.