Siedmy finálový večer speváckej šou Hlas Česko Slovenska patril kompletnej finálovej dvanástke. Po prvýkrát sa tak na spoločnom pódiu predstavili tímy všetkých štyroch koučov. Po priamom finálovom prenose však okamžite nasledovalo aj vyraďovanie, ktoré opäť zúžilo každý tím o jedného súťažiaceho.

Hokejové dresy i kvalitné vystúpenia

Ani spevácka súťaž nemohla opomenúť úspech slovenských a českých hokejistov. Mužská časť súťažiacich i kapela sa v úvode večera predviedla v hokejových dresoch. Dievčatá dresy nemali, ale predviedli sa výbornými hudobnými vystúpeniami.

Opäť zažiarila Nikoleta Spalasová. Tá si vybrala pieseň Michaela Jacksona Dirty Diana. Dara ju po odspievaní označila za pani speváčku. Rovnako aj Barbora Švidraňová potvrdila svoje kvality. Piesňou Make You Feel My Love od Boba Dylana, ktorú vďaka coververzii spopularizoval napríklad Billy Joel či Adele, oslnila nielen publikum, ale i koučov. Barbora do spevu vložila srdce, emócie, a práve to je jej silná stránka. 

Emotívny song The Story od speváčky Brandi Carlile odpálila opäť s gitarou v rukách Anna Veselovská. "Mne sa to páči, ty nechceš ísť tou najkomerčnejšou cestou. To čo tu predvádzaš je pre mňa umelecký zážitok. Som hrdý, že s tebou môžem spolupracovať," pochválil svoju zverenkyňu Rytmus. 

Už tradične ohúrila silou a nežnosťou v hlase zároveň Ivanna Bagová. Tá si pre pondelkový večer vybrala hit Listen od speváčky Beyoncé, za čo si vyslúžila snáď najdlhší potlesk večera. "Dokonalé," vystihla atmosféru Dara. "Pre mňa to bolo jedno z najlepšie zaspievaných čísiel dnes," ohodnotil svoju zverenkyňu Michal David.

Svojou všestrannosťou príjemne prekvapil Juraj Zaujec, ktorý sa počas svojho vystúpenia posadil za bicie nástroje a podal skvelý výkon so skladbou Phila Collinsa In the Air Tonight. Náročnú skladbu Hurt Christiny Aguilery odspievla s absolútnou ľahkosťou Markéta Poulíčková. "Profesionálny výkon, krásne ti sadla farba tvojho hlasu do tejto pesničky," pochválil speváčku Michal David. Dara dokonca toto vystúpenie označila za geniálne. 

Súťažiaci, ktorí sklamali

Doznievajúca mononukleóza sa podpísala na vystúpení Kateřiny Pertáňovej. Pieseň I'm Every Woman od Chaky Khan, ktorú svojou coververziou preslávila Whitney Houston, jej narobila problémy, čo neuniklo ani koučom. "Boli tam chvíle, kde to trošku nevyšlo, najmä ten falzet," zhodnotil vystúpenie Pepa Vojtek. "Pre mňa toto bolo najhoršie číslo od teba, zle nafrázované, neistota, bola som trošku sklamaná," priznala Dara. Na nedostatky poukázal i jej kouč Michal David: "Musím súhlasiť, tie výpadky strašne dávaš najavo, čo je veľká škoda."

Napriek tomu, že koučovia v podstate pochválili každého jedného speváka, tak sa samozrejme počas večera vyskytli i vystúpenia, ktoré boli o nejaký ten stupeň kvality nižšie ako ostatné. Emócie chýbali vo vystúpení Daniela Mrózeka v skladbe kapely Lucie Chci zas v tobě spát. Naopak možno až príliš mimiky a menej kvalitného spevu predviedol Brunno Oravec v skladbe Love Is A Wonderful Thing, ktorej pôvodným interpretom je Michael Bolton.

Okamžité vyraďovanie

Po vystúpeniach netradične nasledovalo okamžité vyraďovanie, nakoľko sa nedeľné finálové kolo kvôli hokejovému finále presunulo na pondelok. Času na SMS hlasovanie tak bolo omnoho menej ako doteraz. To však nebola jediná zmena. Divácke hlasy totiž od tohto kola môžu pomôcť z každého tímu iba jednému súťažiacemu. Zvyšní dvaja sa tak stretli v dueloch o záchranu.

Zo všetkých štyroch tímov sa automatickému postupu vďaka esemeskujúcim divákom tešili Markéta Poulíčková, Zuzana Mikulcová, Ivanna Bagová a Anna Veselovská.

Ako prví o postup zabojovali Daniel Mrózek a Barbora Švidraňová z tímu Pepu Vojteka. Daniel vsadil na dynamickú pieseň kapely Foo Fighters Best of You, Barbora zabojovala piesňou Warwick Avenue od Duffy. "Volím cestu profesionalizmu. Daniel, dáma má prednosť," vyberal Pepa. Postupujúcou sa tak stala Švidraňová. 

Pred rovnakou úlohou stáli zverenci Dary Rolins. Miloš Novotný zaspieval pieseň Sweet Home Alabama od Kid Rocka. Dominika sa snažila presvedčiť Daru piesňou speváčky Pink Sober. "Musím vybrať jedného, je to pre mňa extrémne ťažké, na obidvoch som pyšná. Do ďalšieho kola postupuje a v mojom tíme zostáva Miloš," rozhodla Dara.

Medzi Brunnom Oravcom a Kateřinou Petráňovou sa musel rozhodovať Michal David. Brunno sa snažil presadiť notoricky známou piesňou I Feel Good od Jamesa Browna. Kateřina vsadila na Rihannu a song California King Bed, ktorý v súťaži odznel už niekoľkokrát. Táto voľba jej však postup nepriniesla. "Katka, ja ťa nemôžem ďalej nechať v tejto súťaži, kvôli zdravotnému limitu, ktorý máš. Brunno postupuje," odôvodnil svoj výber David.

Až do konca ostali v napätí zverenci Rytmusa. Juraj Zaujec vo vyraďovacom dueli famózne zaspieval pieseň od bluesovej legendy Leada Bellyho Where Did You Sleep Last Night, ktorú v 90. rokoch spopularizovala Nirvana. Nikoleta Spalasová zvolila pieseň If Ain't Got You od Alicie Keys. "Obaja ste u mňa dokonalí speváci. Ja chcem ale vidieť nabudúce Juraja," vybral si Rytmus.

Ďalšie, v poradí ôsme finálové kolo sa uskutoční už tradične v nedeľu večer. Spoločné pódium bude patriť zostávajúcej osmičke spevákov, ktorých počet sa dramaticky zníži o polovicu.

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Hlascs.markiza.sk