Banskobystrická kapela Plastic Swans, ktorá patrí medzi najzaujímavejšie alternatívne skupiny na domácej scéne, predstavila začiatkom mája nový singel Victoria. Členovia kapely pre Hudba.sk prezradili, čo ich pri skladbe inšpirovalo, kedy sa fanúšikovia dočkajú albumu a aké sú ich najbližšie plány.

Pieseň Victoria je prvou novinkou Plastic Swans od minuloročného EPčka Poems. Pozvoľna gradujúca skladba s poetickým textom a silným zvukom plným príjemného napätia a drobných detailov sa krátko po zverejnení umiestnila na čele rebríčka Osmička Rádia_FM. Aktuálne jej patrí druhé miesto, hneď za skvelým singlom Otec od kapely Korben Dallas.

Victoria zaujala aj nás, preto sme chalanom poslali pár otázok, ktoré spolu s odpoveďami speváka Pištu Rybára a basáka Romana Hríbika nájdete nižšie.



Victoria je celkom netradičný lovesong, aký je jeho príbeh/inšpirácia?


Pišta: Idea piesne vznikla po prečítaní novely Knuta Hamsuna – Viktória. No samotný text sa už nesie v osobnejšej rovine, aj keď motív ostáva identický s pôvodným Hamsunovým dielom. Hlavný hrdina sa v ňom vyznáva, že celý život zasvätil láske, o ktorej ani nebol presvedčený či mu bude niekedy opätovaná. Preto je otázka "Do you love me too?" veľmi podstatná. Text Victorie je veľmi úprimný a aj keď to tak na prvé počutie nevyzerá, kolíše až na hranici šialenstva, ale to radšej nemusíme viac rozpitvávať...

Chystáte k nej videoklip? Kedy bude mať premiéru?

Roman: Presne tak, pripravujeme klip. Aj keď sme si zvolili koncept pomerne náročný na čas, pevne dúfame, že ho predstavíme už 2. júna. Čo to o ňom prezrádza už samotný teaser k pesničke.

Je táto skladba predzvesťou nového albumu alebo EP? Kedy sa fanúšikovia dočkajú dalšej viacskladbovej nahrávky?

Roman: Už dlhšie plánujeme klasický LP album, dlhšie ucelené dielko, ktoré by nás akoby nanovo definovalo a reflektovalo to, aké pesničky práve tvoríme. Kedy sa ho dočkáme, presne nevieme, pravdepodobne v priebehu budúceho roka. Čo však vieme určite povedať, je to, že Victoria bude jeho súčasťou, a že tento rok ešte minimálne jeden singel predstavíme.

Chystáte aj nejaké piesne v slovenčine? Prečo ste sa po singloch Poľana a Spánok vrátili k anglickým textom?

Pišta: Nechaj sa prekvapiť.
Roman: Možno sme spoločne cítili, že to ešte nie je úplne ono. Ale nevylučujeme, že prídeme ešte s nejakou inou slovenskou pesničkou.

Aké máte najbližšie plány - štúdiové aj koncertné?

Roman: Toto leto sme pôvodne ani neplánovali hrať, pretože Pišta bol teraz dlhší čas v Írsku. Napokon tu však našťastie bude a najbližšie sa naživo predstavíme na festivale Grape. A do štúdia sa asi dostaneme, keď opäť našetríme nejaké peniažky a budeme cítiť, že máme dosť dobrých pesničiek, ktoré by sme chceli nahrať.

Tvorbu skupiny Plastic Swans môžete počúvať, sťahovať a kupovať na stránke plasticswans.bandcamp.com.

Autor: Patrik Marflák
Foto: archív Plastic Swans

Súvisiaci interpreti: Plastic Swans