Jedno z najvýznamnejších hudobných podujatí leta sa blíži. Vstupenky na Festival Bažant Pohoda 2012, ktorý sa uskutoční od 5. do 7. júla na trenčianskom letisku, sú stále v predaji. Podľa vyjadrení organizačného tímu na štvrtkovej tlačovej konferencii je aktuálne pre záujemcov v predaji posledných 2 500 vstupeniek.

Otázne zatiaľ ostáva, či sa budú vstupenky predávať aj priamo na mieste. Kaščák na tlačovej konferencii uviedol, že by tím festivalu k takémuto kroku pristúpil nerád, no v prípade, že by sa predaj do začiatku podujatia výraznejšie spomalil, túto možnosť nevylúčil. Ak stále zvažujete účasť, podrobnosti o programe festivalu nájdete TU.

O parkovanie je menší záujem, priestor dostáva "car sharing"

Slabšie sa predávajú festivalové parkovacie lístky, ktoré sú taktiež k dispozícii. Zníženie množstva automobilov je však paradoxne aj jedným z cieľov organizátorského tímu, ktorý podporuje obľúbenú službu tzv. "car sharing" (z angl. "zdieľanie automobilu", pozn. aut.) s názvom Spolu na Pohodu. Prostredníctvom nej sa môžu účastníci smerujúci na festival vopred dohodnúť na spoločnej jazde a ušetriť tak na cestovnom. Službu nájdete na oficiálnej stránke festivalu Pohodafestival.sk.

Od štvrtka je na sociálnej sieti Facebook spustená tiež aplikácia Palec a batoh založená na obdobnom princípe. Návštevníkom festivalu pomôže zdieľať odvoz a dovoz na festival osobnými autami. Vodiči aj potencionálni stopári sa môžu navzájom kontaktovať a podeliť sa o pohonné hmoty.

Pre "neautomobilových" návštevníkov je opäť zabezpečená aj kyvadlová doprava na trati železničná stanica - Letisko, posilnená je možnosť prepravy vo večerných a najmä nočných hodinách, zvlášť po skončení hudobných vystúpení. Kyvadlová doprava bude počas festivalu premávať od štvrtka 15:00 do nedele 12:00 non-stop v rôznych intervaloch. Počas dňa štyrikrát za hodinu, v noci v hodinových odstupoch. Cena za kyvadlovú dopravu je 60 centov cez deň a 90 centov v noci.

Pripravená je okrem toho aj festivalová autobusová doprava z vybraných miest na Slovensku. Spiatočný cestovný lístok z Bratislavy, Nitry, Nových Zámkov, Piešťan, Trnavy, Dunajskej Stredy, Galanty a Komárna, bude stáť príjemných 5 eur.

V avizovanom programe len kozmetické úpravy

Podľa vyjadrení organizátorov, avizovaný program festivalu ostáva s výnimkou niekoľkých, predovšetkým časových úprav nezmenený. Zrušené bolo detské predstavenie hry Klauni v Pekle, v rámci hudobného programu bude chýbať pianista Monty Alexander. V zostave projektu Jamaican Legends ho nahradí Tyrone Downie, ktorý hrával po boku Boba Marleyho v slávnych časoch The Wailers.

K časovému presunu došlo v prípade Two Door Cinema Club, ktorí mali pôvodne vystúpiť v sobotu, čomu bol prispôsobený aj tanečný workshop. Po zmene sa tanečná príprava aj samotné vystúpenie, na ktorom sa predstavia vybraní účastníci workshopu, uskutoční v piatok.

Nvotová by bez finančnej podpory partnera nedoletela

Jedným z hudobných lákadiel v rámci slovenskej hudobnej scény je aj krst albumu Just! Doroty Nvotovej. Nahrávka (recenzia) vyšla koncom mája a speváčka už skôr avizovala, že na Pohodu príde aj so svojou exotickou kapelou. Príchod muzikantky, ktorá dlhodobo žije a pôsobí v Nepále, spoločne s jej skupinou tvorenou z tamojších rockerov, však bol donedávna otázny. Dôvodom bol nedostatok financií.

Po dohode s jedným z hlavných partnerov festivalu, spoločnosťou Orange, napokon hudobníčka, ktorej nová štúdiovka vyšla po štyroch rokoch, odohrá nielen festivalové vystúpenie (sobota, 7. júla), ale celé turné. Po Bažant Pohode predstaví Nvotová album Just! aj v Prahe (9.7.), Brezne (11.7.), Banskej Bystrici (12.7.), Dolnom Kubíne (13.7.), Prešove (17.7), Košiciach (18.7.), Bratislave (19.7.), na Přeštenice feste (20.7.), v Žiline (26.7.), Trnave (27.7.) a na festivale Žákovic Open v Trenčianskych Bohuslavicicach (28.7.).

Festival ponúkne aj Pivné reči, gastromapy či sprchy zospodu

Na jeden z najväčších hudobných podujatí roka - Festivale Bažant Pohoda, každoročne pribúdajú nové atrakcie. Ani túto sezónu organizátori nesklamali: návštevníkom ponúknu novinky ako sprchy zospodu, priestor pre rečníkov Speaker’s corner, gastromapy či talkšou Pivné reči.

Chýbať nebude ani aplikácia na smartfóny, ktorá užívateľom umožní okrem iného navoliť si vlastný program a mať tak pod kontrolou časový harmonogram. Novinkou je možnosť nastavenia vlastnej polohy a sledovania pobytu priateľov na festivale prostredníctvom prepojenia na sociálnu sieť Facebook, čo má umožniť rýchlejšiu a efektívnejšiu orientáciu blízkych osôb v 30-tisícovom "festivalovom meste". Chýbať nebudú ani kompletné mapy areálu a prísun noviniek z aktuálneho diania. Užívatelia mobilných telefónov budú mať možnosť si svoje telefóny nechať nabíjať v uzamykateľných skrinkách. 

Novinkou sú tzv. gastromapy, na ktorých budú zaznamenané všetky gastronomické zariadenia v areáli festivalu. Návštevníci tak budú mať jasnejší prehľad o množstve a type stánkov s občerstvením, ktorých počet z roka na rok na festivale narastá. Športovo zdatnejší záujemcovia si budú môcť vyskúšať tzv. roller disco - kombináciu tanca a korčuľovania na retro dvojradových korčuliach v štýle sedemdesiatych rokov.

Originálnym bude napríklad aj workshop znakovej reči. To, čo sa prítomní naučia, budú môcť následne využiť v špeciálnom Kofola bare, kde budú zákazníkov obsluhovať sluchovo postihnutí barmani. Nepochybne zaujímavým bude aj vystúpenie festivalovej stálice - skupiny Puding Pani Elvisovej, počas ktorého si budú môcť diváci pozrieť tlmočenie hudby do znakovej reči naživo. 

Festivalových nadšencov v prípade horúceho počasia tak ako pominulé roky určite potešia napríklad aj špeciálne prispôsobené zábavné plochy pripevnené na zemi, ktoré po zautumatizovaní pohybom fungujú ako sprcha, zvláštnosťou je, že voda nepotečie zvrchu, ale zospodu. 

Bažant Pohoda 2012
ponúkne svojim priaznivcom ešte viac druhov novej zábavy, nebudú však chýbať ani rokmi overené atrakcie, služby a hry ako napríklad Bažant Kinematograf, Silent Disco, Vítanie Slnka, možnosť vyberať hotovosť v mobilných bankomatoch, fotovýstavy či prezentácie práce rôznych neziskových organizácií.

V rámci internetového stanu Zoznam.sk bude mať svoj priestor aj portál Hudba.sk. Veríme, že si prídete oddýchnuť a zabaviť sa aj k nám.

Autorka: Lea Podstanická
Foto: Igor Daniš (archív Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Bat For Lashes, Public Enemy