Záverečný deň festivalu Topfest Slovakia 2023, ktorý sa bude konať od 23. do 25. júna na letisku v obci Abrahám, nijako nezaostáva za tými predchádzajúcimi, práve naopak. Aj v nedeľu sa môžu fanúšikovia rockovej a metalovej hudby tešiť na pestrý výber kvalitných interpretov z tvrdšej časti hudobného spektra.

Permanentky aj jednodňové vstupenky sú stále k dispozícii v sieti Predpredaj.sk

Pravdepodobne najväčší záujem bude o hlavný AGF Stage, kde to ako prvá rozbalí domáca heavy a symphonic metalová stálica Symfobia. Kapela si prešla viacerými personálnymi zmenami, najvýraznejšou je asi tá na poste speváčky, keď dlhoročnú tvár a hlas kapely Eriku Strečkovú nahradila nová slávica Hanka. Prvé klubové koncerty s ňou odohrali v máji tohto roka, na Topfeste sa na ich vystúpenie môžete tešiť už o 14:15.

Maskované kapely vo svete nie sú ničím výnimočným, ich počet stále pribúda a rastie aj ich popularita. V bývalom Československu ich však zrátame na jednej ruke a aj to si budeme musieť pár prstov odrezať. Najväčší úspech v tomto segmente sa podarilo dosiahnuť českým strašiakom Dymytry, ktorí si nedávno zahrali aj v Nemecku spolu s novo oživenou Panterou. Doma sa vypracovali na jednu z najväčších kapiel v rámci žánru, uvidíme, či sa im podarí získať si aj návštevníkov Topfestu.

Prvým hosťom z ďalekej Austrálie bude metalcorová partička The Amity Affliction. Kvarteto z Gympie na Topfeste oslávi 20 rokov na scéne a domácemu publiku predstaví svoj ostrý metalcore, plný osobných piesní, ktoré sa často zaoberajú depresiou, úzkosťou, smrťou, zneužívaním návykových látok a samovraždou, pričom mnohé texty pochádzajú zo životných skúseností speváka Joela Bircha.

Zvoľnenie prinesie holandská Epica so svojím symfonickým metalom a krásnou mezzosopranistkou Simone Simons za mikrofónom. Kapelu založil gitarista Mark Jensen po svojom odchode z After Forever a urobil dobre. Symfonický metal má u nás množstvo fanúšikov a Epica ich ako prvý z headlinerov nedeľného večera rozhodne nesklame.

Mimochodom, posledný koncert pre Topfestom odohrala holandská stálica 18. júna ako support na poslednej európskej šou v rámci tohtoročného M72 World Tour legendárnej Metallicy. Okrem švédskeho Göteborgu im Epica predskakovala aj na májových šou v Paríži a Hamburgu.

Vrcholom záverečného festivalového dňa bude určite vystúpenie ďalších protinožcov Parkway Drive. Kapelu si pamätám, ako pred rokmi predskakovala Hatebreed v bratislavskom klube Randal, no dnes je všetkému inak. Parkway Drive sa z klubov prepracovali do obrovských hál a na hlavné pódiá najväčších svetových fetivalov a dnes ich produkčný team tvorí zhruba 60 ľudí. Osobne som na ich vystúpenie veľmi zvedavý a myslím si, že nie som sám.

Poslednou kapelou, ktorá zahrá na hlavnom pódiu tohtoročného Topfestu bude Of Virtue z USA. Ich mix progresívneho melodického metalu bude dôstojnou bodkou za celým festivalom.

Lineup B-Stagu bude až na jednu výnimku patriť slovenským a českým kapelám. Začiatok bude patriť numetalovým Slim To No Chance, ktorí o sebe dávajú vedieť stále viac, a po nich bude nasledovať nádej domáceho metalcoru Landless s výborným debutovým albumom Mirrors (2021).

Zbojnícke komando Catastrofy spod pieskového kopca netreba nikomu predstavovať a to, čo sa im podarilo dosiahnuť v rámci thrash metalu na Slovensku je naozaj obdivuhodné. Ich živé vystúpenia sú vyhľadávaným zážitkom a zatiaľ nikdy nesklamali. Na festivalovom pódiu som ich ešte nezažil, a preto si ich koncert určite nenechám újsť.

Slobodná Európa takisto nepotrebuje nejaký bližší komentár. Stálica domácej punk rockovej scény má čo povedať aj po viac ako 30 rokoch existencie. Whisky, Sveťo, Rasťo, Tuleň posilnení o legendárneho Laca Lučeniča, tentokrát s gitarou, rozospievajú návštevníkov hitmi ako Pakáreň, Podvod alebo Unavení a zničení.

Kreyson na čele so spevákom Láďom Křížkom je takisto kapelou z klubu "netreba špeciálne predstavovať". Zlatej chlapec alebo Vzdálená sú skladby, ktoré majú aj po niekoľkých desaťročiach stále miesto v československom éteri a určite zaznejú aj na Topfeste.

Myslím si, že to isté platí aj o poslednom domácom účinkujúcom na B-stage, kapele Heľenine Oči. To, čo začalo viac-menej ako východniarska recesia, prerástlo do kapely celoslovenských rozmerov a počet priaznivcov skupiny stále rastie. Niet sa čomu čudovať, ich skladby sú chytľavé a koncerty zábavné. Čerešničkou na torte je gitarista Jakub Tirčo, fajnšmekrom známy zo svojich progresívnych sólových projektov alebo z kapely IONS.

Neskoro v noci všetko uzavrie metalcore z Nemecka v podaní The Edge Of Reason. O ich tvorbe sa hovorí, že znie ako keby Bring Me The Horizon splodili dieťa s Falling The Reverse. Či je tomu naozaj tak, sa presvedčíme naživo na festivale.

Aj počas záverečného dňa sa bude hrať na C-Stage, na ktorom vystúpia punk rockeri Hrubý domáci produkt a numetalová kapela Mad Frequency na čele s legendou hudobného priemyslu z drsného severu krajiny, spevákom, promotérom, distribútorom nosičov, ktorý zoženie úplne všetko – Rudym Zajacom.

Prečítajte si tiež:

Topfest Slovakia sa blíži! Čo nás čaká v prvý deň?

Topfest Slovakia 2023: deň druhý v znamení hard rocku a power metalu!

Topfest Slovakia je už za dverami. Prinášame dôležité informácie z oblasti logistiky festivalu

Vstupenky: Predpredaj.sk

Autor: Tomáš Danišovič

Súvisiaci interpreti: Epica, Parkway Drive