Sociálna sieť Twitter odstránila predvolebné video amerického prezidenta Donalda Trumpa po sťažnosti skupiny Linkin Park pre porušenie autorského práva. Zaznela v ňom totiž jedna z piesní kapely, na ktorej použitie politik nemal oprávnenie.

"Nepodporovali sme a nepodporujeme Trumpa. Ani sme neautorizovali použitie našej hudby v jeho kampani," odkázali cez víkend členovia skupiny Linkin ParkVideo, ktoré bolo pôvodne publikované prezidentovým poradcom pre sociálne siete, bolo medzičasom odstránené, píše BBC.

Frontman kapely Chester Bennington, ktorý pred tromi rokmi spáchal samovraždu, sa viackrát otvorene vyslovil proti Trumpovi. "Znova opakujem... Trump je väčšou hrozbou pre USA než terorizmus. Musíme hlasne vyjadriť náš názor a zastať si to, v čo veríme," napísal na Twitteri niekoľko mesiacov pred svojou smrťou.

Reakcia skupiny Linkin Park nie je ojedinelým prípadom umelcov, ktorí sa sťažujú na nezákonné použitie svojej hudby na mítingoch alebo v propagačných videách Donalda TrumpaNaposledy koncom júna britská rocková skupina The Rolling Stones pohrozila Trumpovi právnou žalobou, keďže aj napriek príkazu na zastavenie tejto činnosti používa na svojich predvolebných zhromaždeniach jej piesne. Rolling Stones kritizovali Trumpa už počas jeho kampane v roku 2016, keď použil ich pesničky na vyburcovanie davu na zhromaždeniach.

Iní umelci, napríklad speváčka Adele, spevák Neil Young či skupina R.E.M. sa v minulosti takisto sťažovali na to, že sa ich 
hudba spája s Trumpovými akciami.

Zdroj: TASR / BBC (Hudba.sk edit)
Foto: Brandon Cox / Parlophone

Súvisiaci interpreti: Linkin Park