Skladba Loca kolumbijskej speváčky Shakiry je podľa newyorského federálneho súdu plagiát. Sudca Alvin Hellerstein v utorok rozhodol, že španielska verzia známeho hitu z roku 2010 porušuje autorské právo dominikánskeho speváka Ramona Ariasa Vazqueza kopírovaním jeho skladby Loca con su Tiguere.

Shakira na singli Loca spolupracovala s Eduardom Edwinom Bellom Pouom, známym najmä pod pseudonymom El Cata. Pieseň, ktorá vychádzala z Bellovho staršieho hitu Loca con su Tiguere, sa nachádza na jej štúdiovke Sale el Sol (2010). 37-ročná interpretka ju nahrala aj v anglickom jazyku (spolupráca s Dizzee Rascalom), súdny spor sa však zaoberal iba španielskou verziou.

"Nesporne, základom Shakirinej verzie je skladba dominikánskeho rapera Eduarda Edwina Bella Poua. Vzhľadom na to, že Bello kopíroval Ariasa, ktokoľvek napísal Shakirinu verziu skladby, nepriamo kopíroval aj Ariasa," vyhlásil na pojednávaní sudca. Súd musí ešte rozhodnúť o odškodnom, ktoré dostane žalobca, spoločnosť Mayimba Music, vlastniaca práva na Ariasove nahrávky.

Ramon Arias Vazquez napísal pôvodnú skladbu v 90. rokoch. Vo svojej výpovedi, počas ktorej na súde aj spieval, uviedol, že pred ôsmimi rokmi stretol Bella a predstavil mu dve zo svojich piesní, vrátane Loca con su Tiguera, ktorá sa mu okamžite zapáčila. K ich spolupráci nedošlo, neskôr však Bello vydal pieseň s rovnakým názvom, podobnou štruktúrou a identickými alebo podobnými textovými prvkami, ktorá ho preslávila.

Bello toto stretnutie s Vazquezom pred súdom poprel a tvrdil, že ide o jeho vlastnú skladbu, ktorú inšpiroval jeho vzťah s bývalou manželkou. Sudca ho však usvedčil prehratím Vazquezovej audiokazety z roku 1998 a poukázaním na spoločné prvky oboch skladieb. Kuriozitou je, že originálnu nahrávku na internete ani nenájdete.


Shakira, celým menom Shakira Isabel Mebarak Ripoll, odštartovala kariéru v roku 1991 nahrávkou Magia, ktorú však, takisto ako aj druhý počin Peligro (1993), pre komerčný neúspech v súčasnosti považujú iba za promoalbum. Oficiálnym debutom sa tak stal až album Pies Descalzos (1996), po ktorom nasledovali postupne štúdiovky Dónde Están los Ladrones? (1998), Laundry Service (2001), Fijación Oral Vol. 1 (2005), Oral Fixation Vol. 2 (2005), She Wolf (2009), spomínaný Sale el Sol (2010) a Shakira (2014). Okrem toho má na konte aj niekoľko živých nahrávok.

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - bbc.com, archív; Thehollywoodreporter.com)
Foto: Facebook.com/shakira

Súvisiaci interpreti: Shakira