Po šiestich rokoch od albumu Chobotnica sa na jar prihlásili Sounds Like This s novým singlom Hunters of the Sun, ktorý nechal fanúšikov veriť, že by mohol byť album na dohľad. Tomáš Sloboda priznáva, že Sounds Like This sú vo voľnom tvorivom procese. Fanúšikov potešia už v piatok, 24. augusta, koncertom na Nádvorí v Trnave, kde sa predstavia aj s Queer Jane.

"Za posledný rok sme sa stretli niekoľkokrát v štúdiu, okrem Hunters of the Sun sme nahrali niekoľko ďalších skladieb. Keď sa nahromadí dostatočné množstvo materiálu, s ktorým budem spokojný a budem mať z čoho vyberať, potom sa začnem albumom zaoberať," vraví Tomáš Sloboda. Do toho momentu nechá celý tvorivý proces voľne plynúť. "Vzniká tak koláž pestrej hudby, ktorej ostáva čas na dozretie," vysvetľuje spevák, gitarista a skladateľ.

Spriaznené hudobnícke duše

Piatkový koncert na trnavskom Nádvorí bude jednou z mála možností vidieť Sounds Like This naživo, pričom spolu s Queer Jane predstavujú príťažlivú kombináciu. "Vlado Nosáľ je zaujímavý človek, pesničkár, svojský umelec, s ktorým je radosť spolupracovať," hovorí Tomáš Sloboda, podľa ktorého by ich spoločný koncert na Nádvorí nemusel byť ojedinelou udalosťou.

"Viem si predstaviť spoločné turné. Vďaka hudbe sa z nás stali kamaráti. Spája nás aj veľmi podobný pohľad na svet a prirodzene dochádza k vzájomnej inšpirácii, čo si osobne veľmi cením." Či toto spojenie bude fungovať aj naživo, si budú môcť overiť fanúšikovia už v piatok. "Pokúsime sa dobre naladiť a priniesť na Nádvorie kvalitný hudobný 'piatoček od brúderov'. Veľmi sa na to teším."


Bruuder Records chce pomôcť hudbe na ceste do sveta

Spoločný koncert Sounds Like This so skupinou Queer Jane nie je úplným prekvapením. Už na singel Hunters of the Sun prispel vokálmi Vladol Nosáľ a túto službu mu vrátil Tomáš Sloboda pri skladbe Queer Jane A Minor Crisis. Obe piesne pritom vyšli na spoločnom nosiči pod značkou novovzniknutého vydavateľstva Tomáša Slobodu Bruuder Records aj ako singel na vinyle v limitovanej edícii pre Record Store Day.

"Dvaja najlepší kamaráti si povedali, že založia malé 'indie' hudobné vydavateľstvo. Tá myšlienka dozrievala nejakú dobu a väčšina rozhovorov sa roky točila okolo hudby a končila pri téme hudobné vydavateľstvá," rozpráva hudobník, ktorý chce dostať k ľuďom s podobným hudobným vkusom hudbu, akú im nedá žiadne iné vydavateľstvo.  

Cieľom Bruuder Records bolo tiež podľa slov Slobodu podporiť umelcov, ktorí majú talent, tvorbu pokladajú za každodenný rituál a popri "klasických robotách" stíhajú písať, nahrávať a koncertovať. "Vždy existuje šanca, že sa niekomu podarí uspieť. To je naším želaním. Poslať tie najlepšie veci do sveta."


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Martin Črep

Súvisiaci interpreti: Sounds like this